Cestování letadlem – rady a tipy

Letecká doprava je jednou z nejvyužívanějších způsobů cestování na dovolenou do zahraničí. Aby vás s blížícím se dnem odletu nepřepadla cestovní horečka, je třeba seznámit se s některými základními informacemi.
Hasiči tankují letadlo na letišti

Cestování letadlem a zavazadla

Zavazadla zapsaná

Hmotnost zavazadel

Před cestou zkontrolujte hmotnost zavazadel. V ekonomické třídě máte právo na bezplatnou přepravu zavazadel s maximální hmotností 23 kg, v business třídě 30 kg. Za překročení povoleného váhového limitu jste povinni zaplatit přirážku.

Obsah zavazadel

Předpisům podléhá také obsah zavazadel – nesmíte přepravovat předměty jako jsou výbušniny, hořlaviny, střelivo a jiný nebezpečný materiál. Do kufrů nedávejte cenné předměty, které by se mohli při nakládání do letadla poškodit.

Zabezpečení zavazadel

Zavazadlo dobře zabezpečte proti otevření a nezapomeňte jej označit jmenovkou. Ta by kromě vašeho jména, adresy trvalého a přechodného pobytu (tj. místo, kam vyrážíte) měla obsahovat i vaše telefonní číslo. V případě zatoulání zavazadla jmenovka poslouží k rychlé identifikaci zavazadla.

Zavazadla nezapsaná

jsou ta, která smíte mít při cestování letadlem u sebe. Nesmí mezi nimi být žádný nebezpečný předmět nebo ostré předměty jako jsou nůžky, pilník na nehty nebo nůž. Tyto ostré předměty zabalte do kufru. Celková hmotnost příručních zavazadel nesmí být vyšší než 12 kg. Sebou si můžete vzít věci jako je kamera, fotoaparát, věci osobní potřeby, dámskou kabelku.

Letenky a doklady

Před odletem je vaší povinností obstarat si doklady, které vaše cílová země vyžaduje. Obvykle se jedná o platný cestovní pas, vízum a zdravotní doklady. S výběrem letenek vám rádi poradíme - více zde. V zemích Evropské unie vám postačí pouze pas (slyšeli jste o podstatných změnách i vašeho pasu?) nebo nový typ občanského průkazu vydávaný od poloviny roku 2000.

Letiště a odbavování zavazadel

Na letišti musíte být minimálně hodinu před odletem. Na odbavovací překážce odevzdáte svá zavazadla, která budou zaregistrována. Po předložení letenky obdržíte palubní vstupenku s uvedeným číslem sedadla v letadle.

Na palubě letadla

Z bezpečnostních důvodů je zakázáno používat na palubě letadla mobilní telefony (ani nejžhavější novinku - Samsung Serene). Veškeré elektronické přístroje musí být během odletu a přistání letadla vypnuty. Zakázáno je také kouřit. Občerstvení se podává zdarma, k dispozici budete mít také denní tisk a časopisy. Při delším letu je dobré občas vsát a projít se po letadle nebo se alespoň protahovat vsedě. Děti jsou v letadle vždy usazeny se svým doprovodem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies