Francie, to není jen víno, sýry a bagety
Když se řekne francouzská kuchyně, většina z nás si vybaví víno, domácí sýry a vynikající bagety. Pro Francii jsou ale typické i polévky, především pak polévka z mořských plodů (Cotriade), rybí polévky (Bouillabaisse nebo Bouillanade) a gratinovaná cibulová polévka, do které se přidává víno. Francouzskou cibulačku rozhodně stojí za to vyzkoušet!
Kromě vína si zdejší obyvatelé pochutnávají i na pálence z anýzu (tzv. pastis), z černého rybízu (Kir) nebo z třešní a jahod (Kirsch). V Normandii zase nedají dopustit na Calvados - pálenku z jablek.
Nevšední švýcarská kuchyně
Málokdo ví, že ze Švýcarska pochází sýr Emmentall a namáčení jídla do sýru, tzv. Fondue. Švýcarsko se ale chlubí i vynikající čokoládou a sušeným marinovaným masem. Specialitou je také cibulový koláč Bölletünne nebo dort Rüebli – z mrkve, kukuřičné mouky a ořechů. Ze sýrů rozhodně stojí za to vyzkoušet Gruyere – je slanější a má ořechovou příchuť.
Arabská kuchyně – ráj vegetariánů
Dostanete-li se někdy do Arabských emirátů, určitě musíte ochutnat kebab, cizrnovou kaši – tzv. hummus, zeleninové karbanátky faláfel, kuskus, což jsou pšeničné kuličky využívané podobně jako u nás rýže a chléb pitu, plněný nejrůznějšími masovými či zeleninovými směsi. Tradiční je také kumys – nápoj z kobylího mléka.
To nejlepší nakonec - pekingské speciality z penisů
Chcete-li ochutnat něco opravdu netradičního, zamiřte do Guolizhuang Penis Restaurantu v Pekingu. Ten se totiž specializuje na jídla ze zvířecích penisů – a to až ze 30 druhů! Ochutnat tak můžete například penis osla, býka, koně, tuleně nebo třeba hada. Nejlevnější pochoutka z penisu vás přijde v přepočtu na 750 Kč. Nejdražší je penis tuleně, stojí cca 6 500 Kč. V Číně je pojídání zvířecích pohlavních údů považováno za lék na zlepšení sexuální výkonnosti.
Diskuze