Chci sportovat, ale nemám energii

Je tu jaro. Sluníčko nejen svítí, ale – kdo by to byl po té zimě řekl – dokonce i hřeje. Člověk mu rád nastaví prokřehlá ramena, bledý obličej a čeká, jak mu teplé paprsky okamžitě dodají sílu a elán. Jenomže nová energie se ne a ne dostavit.

Ženy trénující box

Vleklá jarní únava, ač se objevuje s železnou pravidelností rok co rok, nás pokaždé nepříjemně zaskočí. A venku je přitom tak krásně. Ideální počasí na to vytáhnout kolo ze sklepa, nazout běžecké boty, nebo si aspoň dopřát svižnou procházku… No, není to k vzteku Samozřejmě že je. Ale nevzdávejte to. Každý začátek je těžký – i jara. S našimi radami se dostanete do formy velice rychle. A natrvalo!

Klíčem číslo jedna je strava

Pohyb na čerstvém vzduchu je sice chvályhodný, ale jestliže vám chybí energie, kdovíjak závratné výkony ze sebe stejně nedostanete. Endorfiny se nedostaví, zato únava se spíš ještě prohloubí. Proto věnujte hlavní pozornost jídlu. Ale pozor! I když jsme z jara všichni při chuti, nezaměňujte kvalitu za kvantitu. Pečlivě si hlídejte, co jíte, v jakém množství a zkuste co nejvíc omezit prázdné kalorie – alkohol, bílé pečivo a cukr.

Obecné zásady zdravého jídelníčku

Pokud chcete jíst vyváženou stravu, ale víc jak jednu dietetickou radu v hlavě neudržíte, máme pro vás jednoduché pravidlo. Hlídejte si, aby v každé porci jídla byly vždy zastoupeny minimálně dvě potraviny z tohoto seznamu: zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, luštěniny, mléčné výrobky, ryby, ořechy.

Získáte z nich kromě nutné energie a vitamínů, také minerály. Proti únavě a celkové slabosti pomáhá zejména hořčík, železo, selen a zinek. Nebojte se a dopřejte si na jaře silnou minerální kůru ve formě potravinových doplňků. Tělo je po zimě oslabené a takovou bombu opravdu uvítá.

helsieshappenings.blogspot.comZaručení bojovníci proti únavě

Pokud se chcete dostat rychle do formy, ale bez drastických změn v jídelníčku, soustřeďte se na tyto potraviny:

libové maso (je bohaté na železo)

plody moře (vynikající zdroj zinku)

zelená zelenina (obsahuje kyselinu listovou na podporu krvetvorby)

těstoviny (složené sacharidy dodávají energii postupně)

vejce (obsahuje vitamin B12, který posiluje centrální nervový systém)

Hořčík – král mezi prvky

Pokud se cítíte při sportu brzy unavení, trápí vás svalové křeče či dokonce noční záškuby, nemusí to být hned známka fyzického přetížení a důvod zvolnit. Daleko spíš vám chybí hořčík. Může to znít triviálně, jako zaručený recept na všechno, ale pokud sportujete, musí pro vás být magnesium opravdu prvkem číslo jedna. Spotřebovává se ho totiž nejvíc při pravidelné fyzické námaze a pak také ve stresu. Za takových podmínek ho nestačí doplňovat pouze jídlem – z něj získáte jen množství zabezpečující tělo v klidovém režimu. Nutné je přidat i potravinové doplňky. Pokud si navíc rádi dopřejete něco ostřejšího k pití, počítejte s tím, že při dávce dvou sklenic vína denně byste si měli také dopřát dvojnásobné množství hořčíku.

Takže hurá do boje s jarní únavou, čím dříve se do toho dáte, tím lépe!

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies