Chorobní lháři

Přikrašlujete si čas od času veselé historky nějakým bonusem navíc? Uculují se vaši známí nedůvěřivě, když něco vyprávíte? Lžete tak nějak mimovolně a vůbec vám to nepřipadá divné, zatímco si o vás okolí šušká? Pak je tu článek přesně pro vás.
Žena sedící na pláži

Lhání z nutkání přehánět

Vyprávíte známým, kolik práce jste včera měla a přibarvujete si příhodu rozmanitými detaily, které vás dělají vtipnější a zábavnější? Pak vás touha učinit se zajímavější naprosto pohltila. Nejčastěji přibarvují svá vyprávění lidé, kteří nejsou schopni vyrovnat se s realitou takovou, jaká je doopravdy, bohémové, kteří si s nalhanými drobnostmi nedělají hlavu a lidé, kteří touží být středem pozornosti.

Problém je však v tom, že lidé vám po čase přestanou důvěřovat. Zkuste svou taktiku převrátit a vše naopak zmenšovat. Místo tří hodin práce navíc se přiznejte ke dvěma. Když se pak lži provalí, budete za skromnou.

Lhaní jako neschopnost přiznat svou chybu

Rodiče vám vyčítají, že jste jim slíbila pomoci s nákupem a vy tvrdíte, že jste nic takového neřekla. Nebo vyčítáte příteli, že jede za známými na Slovensko aniž by vám to předem oznámil a pravda je taková, že vám to řekl třikrát.
Takové lhaní je důsledkem toho, že si opravdu nevzpomínáte, ale nejste schopni přiznat, že se mýlíte a tak tvrdíte opak.
Projevuje se u lidí, kteří jsou přesvědčeni o vlastní dokonalosti a často přeceňují svou paměť. Někdy si vytváří z vjemů smysluplné celky a případné chybějící údaje si domyslí, i když třeba nejsou skutečné.

Zkuste si svou paměť otestovat. Nechte si převyprávět, co všechno dělala vaše známá celý včerejší den a pak její harmonogram zopakujte. Zjistíte, že nejste neomylní a až budete příště někomu tvrdit, že si přesně vzpomínáte, co vám říkal, na tento test si vzpomeňte.

Vědomé lhaní

Tvrdíte lživé informace proto, aby jste něčeho dosáhli (práce, nového přítele apod.). Jakmile se ale lež provalí, o vše, co jste si tímto způsobem získali, můžete stejně rychle přijít.

Naučte se prodávat své kvality takové jaké jsou doopravdy a v případě, že s nimi nejste spokojená, se je snažte nějakým způsobem zdokonalit. Prospěje vám zvýšit si trochu sebevědomí. Pak se nebudete bát pokusit se získat předmět své touhy pravdivými informacemi.

Lhaní jako nemoc

Tvrdíte, že zítra odjíždíte na Floridu a pozítří zase, že jste se museli dříve vrátit, protože Ameriku přepadla invaze ufonů? Vymýšlíte si historky tak neuvěřitelné, že už se vám lidé jen vysmívají a dala byste přitom ruku do ohně, že mluvíte pravdu a nic než pravdu? Pokud nechcete příjít o poslední hrstku přátel, vyhledejte odbornou pomoc. Může se jednat o tzv. syndrom falešné paměti, kdy si vybavujete zážitky, které se nestaly.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies