Chraňte svou pokožku hlavy před sluncem

Když jedeme na dovolenou, ti, kteří sluníčko nepodceňují, si vždy přibalí i opalovací krém. Většina na svou pokožku nedá dopustit a proto ji před sluncem patřičně chrání. Ale zamysleli jste se už někdy, že pokožka hlavy je taky náchylná ke spálení od slunečních paprsků? Nejen, že si ji můžete spálit, ale hrozí vám i úpal nebo úžeh.

dovolená

Možná si myslíte, že o pokožku hlavy se nemusíte starat, protože je schovaná pod vlasy. Což ale není tak úplně pravda. Vlasy potřebují především v létě dokonalou péči. Vybrat si můžete z mnoha přípravků, ale doporučujeme nechat si poradit od nějakého odborníka. Základem je kvalitní šampon a kondicionér, ale v létě byste měly vybírat i ochranné oleje, mléka nebo spreje, které vaše vlasy ochrání proti škodlivému UV záření. Rozhodně s nimi nešetřete a klidně je aplikujte vícekrát za den. Ochráníte je před vysušením, lámavostí a třepením konečků.

 

Před ostrým sluncem byste se měly chránit i nějakou pokrývkou hlavy. Může to být kšiltovka, šátek nebo slušivý klobouček. Pokožce hlavy prospějete i tím, že nezapomenete ani na dostatečný přísun vitamínů. Jíst byste hlavně měli ovoce a zeleninu, ve které je obsaženo větší množství beta-karotenu. Ten najdete hlavně v brokolici, špenátu, obsahuje ho i mango, papája či nektarinka. A také ho obsahují tvrdé sýry. Jestli už máte pokožku hlavy spálenou, Pokud si pokožku hlavy spálíte, použijte panthenol.

Úpal

Organismus takto reaguje, když je vystaven vysokým teplotám. Kvůli přehřátí organismu dochází k selhání některých funkcí. Pokud urychleně nedojde k ochlazení organismu a doplnění tekutin, tak se mohou objevit i extrémní případy - třeba otok na mozku či srdeční infarkt. Většinou jsou náchylnější děti a starší lidé.

 

V horkém prostředí byste se tedy neměli pobývat příliš dlouho. Mezi typické příznaky úpalu patří vysoká teplota, slabý a rychlý puls, malátnost, nevolnost, zvracení či případné křeče. Jako první pomoc skvěle funguje doplnění tekutin, ideálně pomocí vychlazených minerálek. Teplotu můžete snížit i studenou (nikoliv ledovou) sprchou nebo se alespoň ukryjte někam do stínu.

Úžeh

Tady už se jedná o přehřátí mozku a příznaky jsou podobné úpalu. Navíc se objevuje i spálená kůže a příznaky se objevují až o několik hodin později - nejčastěji v noci po opalování. Proto je nutné chránit pokožku hlavy pokrývkou hlavy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies