Chudokrevnost - anémie a její příčiny

Chudokrevnost neboli anémie. Takto se označuje stav, při kterém dojde v krvi k nedostatku červených krvinek nebo hemoglobinu. To znamená, že tělo nedostává dostatečné množství kyslíku, což se u člověka projevuje únavou a nedostatkem energie.
Zkumavka s krví

Příčiny vzniku chudokrevnosti

Hlavní příčinou vzniku chudokrevnosti je nedostatek železa, které je potřebné při tvorbě hemoglobinu a je složkou červených krvinek. Nedostatek železa vzniká nejčastěji při dlouhodobé ztrátě krve (hlavně u žen se silným menstruačním krvácením), dále pak u hemeroidů, vředovém onemocnění střev, polypů konečníku aj. Méně častou příčinou chudokrevnosti je nedostatek kyseliny listové nebo vitamínu B 12 (jsou důležité při tvorbě červených krvinek).

Příznaky chudokrevnosti

  • Nedostatek energie
  • Únava
  • Vyčerpanost
  • Může dojít ke zmatení mysli
  • Zhoršení duševních schopností
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Bolesti hlavy

Léčba chudokrevnosti

Jestliže se objevují některé výše uvedené příznaky, je dobré podstoupit vyšetření krve, které příčinu problému určí. Když vznikne chudokrevnost z nedostatku železa je vhodné užívat potravní doplňky železa v kombinaci s vitamínem C. Pokud jde o chudokrevnost z nedostatku kyseliny listové nebo vitamínu B, je dobré tyto látky zařadit jako doplněk stravy. Vše je nutno zkonzultovat s lékařem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies