Chytré telefony – pomocníci či zloději?

Víte, kolikrát denně zapnete a zkontrolujete svůj mobilní telefon? Zjistěte, zda už se u vás jedná o závislost nebo jste ještě „ v normě“.

Mobilní telefon v rukách muže

Co je to závislost

Závislost je stav, kdy se člověk - případně jiný tvor - neobejde bez svého návyku, což všichni dobře víme. Závisláci, ať už se jedná o jakýkoli druh závislosti, si svou touhu neuvědomují a často ji také všelijak omlouvají. Svým jednáním si komplikují život a někdy jsou do takového kolotoče vtaženi i ostatní v jejich blízkosti.

S nějakým druhem závislosti se v životě setká úplně každý. Zcela novým fenoménem se ale staly chytré telefony, které své majitele jen tak nepustí.  Jedná se o nenápadné zloděje času s rozmanitou nabídkou aplikací a nejrůznějších funkcí, možností komunikace nejen skrze SMS, ale hlavně přes sociální sítě a další komunikační programy. Jejich majitel tak bývá lapen téměř okamžitě a to bez sebemenšího nátlaku. Jak tedy poznat, zda naše nevinné flirtování se smartphonem  hraničí se závislostí a nejedná se pouze o běžné užívání?


Spočtěte si to

Když vynecháme všechny majitele a uživatele chytrého telefonu, kteří ho mají jako pracovní nástroj a tedy se bez něho logicky neobejdou, čísla závislost dokazují jasně. Průměrný uživatel – nezávislák – svůj telefon zapne zhruba desetkrát denně. V případě závislého člověka se ale jedná až o desetinásobek a svůj smartphone si zapne v průměru každých 6 minut.

Telefon ho následuje všude, včetně toalety nebo sprchy. Nutkání být stále na příjmu je totiž silnější, než cokoli jiného a závislák se stává zároveň i otrokem. Až 70% majitelů svůj mobil tímto způsobem kontroluje, aniž zaslechne signál příchozí zprávy nebo vyzvánění. Na světě se tedy pohybují dvě třetiny závislých uživatelů chytrých telefonů, kteří bez svého miláčka neudělají ani krok.


Věrný přítel

Někteří mohou namítat a na chytré telefony nedají dopustit, závislost – nezávislost. Považují ho za věrného a stálého společníka, který dokáže zahnat nudu, kdykoli je potřeba. Závislost neřeší a svůj chytrý telefon si jednoduše užívají. Přišly jste na to, do které skupiny patříte vy? Jste závisláci nebo vás smartphone nechává v klidu?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies