Klasická cibule
Nejčastěji používaná žlutá cibule je vysoce štiplavá. Má vysoký obsah cukru díky němuž při dušení sládne. Syrová žlutá cibule se nejlépe hodí do jídel, která by měla být ostřejší.
Červená cibule
Chcete-li zachovat červené cibuli její nádhernou barvu, duste ji jen krátce. Její chuť je sladká až mírně štiplavá. Nejvhodnější je do syrových jídel.
Bílá cibule
Bílá cibule patří mezi mírnější cibulové druhy. Hodí se hlavně do všech možných salátů a marinád.
Jarní cibulka
Jarní cibulka obsahuje mnoho vitamínů prospěšných našemu organismu. Nejlépe chutná syrová, jako součást pomazánek.
Šalotka
Kuchaři považují šalotku za královnu mezi cibulemi. Má výrazné aroma a je výborná jak syrová, tak i dušená.
Cibule - vhodná pro diabetiky
Odborníci se shodli na tom, že cibule snižuje hladinu glukózy v krvi, proto se její konzumace doporučuje lidem trpícím cukrovkou.
Cibule – vhodná při dietách
Pokud patříte mezi ty, kteří se snaží zhubnout a bez cibule se neobejdou, klidně si ji zařaďte jako přísadu do jídel. Nejenže má cibule léčivé účinky, ale má i malé množství kilojoulů (200 kJ na 100 g).
Cibule – léčivé účinky
Je prokázáno, že cibule a česnek snižují riziko rakoviny žaludku. Tyto druhy zeleniny totiž zabraňují vzniku rakovinotvorných buněk a neutralizují karcinogeny.
Diskuze