Ve čtyřicátých letech minulého století, tedy v období druhé světové války se některé suroviny nahrazovaly běžně. Například místo kvalitního másla byly k dispozici pouze margaríny, které jsou dnes součástí každé domácnosti, a přijde nám to naprosto normální. Stejně tak se různými způsoby nahrazovala i vejce a další potraviny, bez nichž si to málokterá současná hospodyňka vůbec nedokáže představit. Přesto existují náhražky, kterými lze zmiňovaná vejce nahradit, aniž bychom to skutečně poznali a některé z nich užíváme v kuchyni poměrně často.
Solamyl – bramborový škrob
Solamyl se v kuchyni používá především k zahušťování omáček nebo k přípravě pudinků. Můžeme ho ale použít i místo vajec a to nejen pro běžný trojobal (1 lžíce solamylu + 200ml vody/mléka+ lžička mouky – zamíchat), ale i do palačinek (1 lžíce) nebo bramboráků (1 lžíce).
Kypřící prášek do pečiva
Prášek do pečiva nemusíme použít pouze jako samostatné kypřidlo. Jeden sáček totiž umí nahradit zhruba 2 běžně velká vajíčka.
Želírovací prášek
Želírovací prášek neboli želatina je v pekařství a cukrářství místo vajec využívána běžně. Jeden sáček želatiny nahradí až tři běžně velká vejce.
Vajahit
Jedná se o směs složenou ze syrovátky, škrobu, sojové bílkoviny a lecitinu (není vhodná při alergii na mléko). Jedna lžíce smíchaná s 45-50ml vody dokáže nahradit jedno vajíčko.
Hraška
Hraška je stejně jako Vajahit směs různých ingrediencí, jako je hrách, obiloviny a koření. Zcela dokáže nahradit vejce a neobsahuje žádný lepek, glutaman sodný, cholesterol, barviva ani žádné konzervanty. Je proto vhodná i pro alergiky, kteří nesmějí potraviny obsahující lepek.
Diskuze