Čištění, praní a odstraňování skvrn

Jak vyčistit červené víno, žvýkačku, čokoládu, asfalt, mléko, barvu na vlasy, čaj, červenou řepu, dehet, krev nebo třeba rtěnku. Podívejte se na jednoduché návody a recepty.

Žena ležící na zádech muže

Alkalické látky hydroxidy (louhy)

uhličitan sodný (soda), uhličitan draselný (potaš), pálené hašené vápno a čpavková voda. Tyto látky působí jako žíraviny a poškozují textilní vlákna a jejich vybarvení, zvláště vybarvení vlny a polyamidu kyselými barvivy. Čerstvé skvrny se co nejrychleji odstraňují důkladným propláchnutím vodou, neutralizací alkalické látky octem a znovu důkladným propláchnutím vodou. U citlivějších materiálů (vlny, přírodního hedvábí) použijeme místo octa 10%-ní roztok kyseliny citrónové, kterou rovněž důkladně vypláchneme vodou.

Alkoholické nápoje

lihem a vlažnou vodou, č. víno posypat solí, vyprat v kyselém mléku (nebo jen běžně vyprat) nebo navlhčíme Savem a pod ubrus položíme misku s vřící vodou. Pára skvrnu odstraní. Fleky, které už časem zhnědly, zmizí glycerínem, který odstraníme octovou vodou. B. víno - vypereme v horkém saponátovém roztoku, do kterého můžeme přidat pár kapek čpavku. Č. víno DUHOU. Starší skvrny od č. v. potřeme čpavkovou vodou zředěného podle druhu látky , můžeme 10-5:1, můžeme přidat 3-proc. peroxid. Skvrnu můžeme též namočit do vřícího mléka a vyprat.

Antiseptická tinktura (náhrada jodové tinktury)

čerstvé skvrny od tinktury se odstraní teplou vodou. Celulosová vlákna (bavlna, viskóza) mohou být při delším působení tinktury poškozena (rozpad textilie).

Apretury (škrobové, dextrinové)

při odstraňování těchto skvrn může dojít k rozpuštění apretury textilie ve vodě nebo v použitém rozpouštědle, což se projeví změnou vybarvení textilie v příslušném místě. Doporučuje se zmírnit barevné rozdíly propařením textilie a překartáčováním obrysů těchto skvrn, případně lehkým proklepáváním kartáčem navlhčeným ve velmi zředěné čpavkové vodě.

Arabská guma

skvrny je možno odstranit vypráním v teplé vodě, eventuálně s přídavkem lihu (ethanolu) a čpavkové vody. Textilii pak vypereme ve vlažné vodě. Při detaši skvrn na barevných vlněných nebo polyamidových textiliích se čpavková voda nepřidává.

Asfalt

nožem, trichloretylénem, benzínem, dočistíme koncentrovaným saponátem, větší skvrny čistíme nejprve jedlým olejem. Silnější skvrny od asfaltu nebo dehtu změkčíme tukem a vrstvy nečistoty zlehka odstraníme nožem. Potom oděv vypereme v saponátovém prostředku.

Atrament

skvrny vyčistíme kuchyňskou solí navlhčenou šťávou z citrónu. Pokud jsou skvrny čerstvé, propereme je v mléce. Jinak: Dnes je většina inkoustů roztokem organických barviv. Čerstvé skvrny je možno odstranit pomocí 10%ní kyseliny šťavelové. K odstraňování skvrn i z barevných textilií je možno s úspěchem použít glycerol, líh, nebo čpavkovou vodu. Můžeme doporučit lihové roztoky mýdel a rovněž přeprání roztokem pracího prostředku. K odstranění barevných zbytků z bílých textilií lze použít redukčního nebo oxidačního bělení.

Atramentová tužka, atrament

koncentrovaný líh, dočistíme koncen- trovaným saponátem. Nebo skvrny odstraníme silnějším roztokem čpavku a potom je vypereme.

Autokosmetika

skvrny od autošamponů odstraňujeme vypráním teplou vodou. Kapalné lešticí prostředky odstraňujeme jako tuky a vosky. Přežehlování je vhodné jen v případě značně tuhých autovosků. Skvrny od brzdových kapalin a od laků na chrom odstraníme lihem nebo acetonem. Viz též cididla kovů.

 

Barevné kovy viz bronz, měď

Barva na vlasy

bílou tkaninu 3-procent. peroxidem, ostatní kyselinou citrónovou nebo vinnou.

Barvy - viz nátěry, atrament, lak

Barvy na razítka

nejdříve odstraníme mastnotu pomocí benzínu nebo perchloretylenu. Zbylou skvrnu odstraňujeme proklepáváním do podložky - nejprve teplým glycerolem a pak teplým lihem. Je nutné slepým pokusem ověřit, zda nedojde k poškození barviva. K dobělení lze použít 1% peroxid vodíku. Jiný předpis: teplým líhem, potom saponátem.

Barvy na vlasy, obočí a řasy

tyto barvy mají velmi rozdílné složení a vlastnosti. Jejich odstraňování je často velmi obtížné, zvláště u barevných textilií. V případě barevných textilií je možno požít 10% roztok kyseliny citrónové. Bílé textilie je možno bělit směsí 10%ního peroxidu vodíku a 10%ní čpavkové vody za tepla, pak následuje důkladné vypláchnutí vodou. Viz kosmetika.

Bělení

ke zlepšení bělosti bílých textilií, popř. bílé půdy stálobarevného prádla jsou vhodné prací prostředky s obsahem perboritanu sodného (např. Titan). Bělení probíhá při pracím procesu za vyšší teploty, tj. 90 až 95 st. C. Doporučená koncentrace je 5 až 6 g prostředku na 1 l vody. K odbarvování barevných textilií se užívají oxidační nebo redukční bělicí prostředky. Úspěch odbarvování je závislý na druhu barviva, jímž byla textilie obarvena (a proto s ním nelze s jistotou počítat). Oxidační bělení textilií je možno dosáhnout s roztokem peroxidu vodíku. Dávkujeme až 300 ml 3%ního peroxidu vodíku na 1 l bělicí lázně, přidáme několik kapek čpavkové vody, studenou lázeň postupně zahříváme na 90 st. C a peroxid vodíku necháme působit až do jejího zchladnutí. Potom textilie důkladně vymácháme. Za studena je možno textilie bělit kapalným prostředkem Savo (obsahuje chlor), jehož bělicí roztok se připraví rozmícháním 75 - 100 ml přípravku v 10 l vlažné vody. Doba působení je 1 až 3 h, u velmi znečištěného prádla 4 - 8 h. Tímto prostředkem lze bělit jen ty textilie, u nichž je dovoleno chlornanové bělení. Bělit je možno i redukčním prostředkem, a to roztokem odbarvovače Duha (chemicky dithioničitan sodný) o koncentraci 3 až 5g odbarvovače na 1 l vody při teplotě 50 - 60 st. C a době působení 1/2 až 2 h. Pak musí následovat důkladné vymáchání. Lépe se bělí při teplotách 80 - 100 st. C, pokud nehrozí nebezpečí nadměrného sražení textilie. Bělení je skončeno za několik minut. Při všech způsobech chemického bělení se musí používat neporušené smaltované sklo nebo kameninové nádoby (nebo chemické varné sklo). Vedle chemického bělení je možné ke zvýšení bělosti bavlněných, polyesterových a vlněných textilií použít prostředek Sluník, obsahující optické zjasnňovací prostředky. Dávkování prostředku Sluník je 1 g na 1 l vody. Textilie se po použití Sluníku nesmějí modřit. K optickému zjasnění nažloutlých textilií lze užít (obdobně jako kdysi šmolku) ultramarín nebo modrý (stálobarevný) inkoust. Modřidlo se rozpustí na velmi zředěný roztok ve vodě, textilie se v něm smočí, nechá se bez ždímání odkapat a volně se usuší. (Ing. V. Pecha) Viz též Savo, Duha, perboritan, kysličník siřičitý, chlór. bílkoviny - čerstvé bílkovinné skvrny lze odstranit vymytím vlažnou vodou, eventuálně s přídavkem pracího prostředku. Teplem koagulované sražené bílkoviny lze odstranit jen po jejich rozštěpení enzymatickými prostředky (bioprostředky). Roztok enzymatického prostředku je nutno nechat na skvrny působit delší dobu (podle intenzity skvrny, nejméně však 10 - 20 minut) při teplotě 40 - 60 stupňů C a pak textilii důkladně vyprat vlažnou vodou s přídavkem běžného pracího prostředku. Chceme-li bioprostředek použít k namáčení, je nutné dlouhodobé namáčení, nejlépe přes noc. Při praní je třeba omezit stak pokožky s lázní bioprostředku použitím rukavic. Bioprostředky nejsou vhodné k praní vlny a přírodního hedvábí a nesvědčí ani polyamidu.

Bláto

vysušit, vykartáčovat, vyprat vodou se saponátem.

Bonbóny

skvrny od bonbónů zbavíme tuku pomocí benzínu nebo perchlorethylenu a na skvrnu necháme působit čpavkovou vodu. Textilii pak vypereme ve vlažné vodě s přídavkem pracího prostředku.

Borůvky - viz ovoce, vybělit peroxidem

Boty - viz vodové

Bronz

k rozpuštění pojiva lesklého kovového prášku lze použít organická rozpouštědla, např. toluen, perchloretylén, líh nebo terpentýn. Skvrnu od vlastního bronzu lze odstranit dočištěním chloroformem.

Cididla kovů (např Sidol, Silichrom)

čerstvé skvrny stačí zpravidla vyprat v teplé vodě. Starší skvrny je třeba vymýt roztokem pracího prostředku a pak octem. Nakonec vyčištěné místo důkladně vypláchneme vodou.

Coca-cola, Pepsi-cola apod.

skvrny odstraňujeme přetíráním benzínem, načež na skvrnu necháme působit roztok pracího prostředku a posléze textilii důkladně vypereme a vymácháme ve vodě.

Cukrovinky

skvrny od cukrovinek se čistí benzínem nebo perchlorethylenem, čímž z nich odstraníme tuky. Pak textilii dočistíme 5%ní čpavkovou vodou a důkladně vypláchneme. Zbytky skvrn je možno odstranit glycerolem nebo v případě bílých textilií dobělením 10%ním peroxidem vodíku. Viz též čokoláda.

Čaj

skvrny čistíme vodou se saponátem, propláchneme 6%ní kyselinou citrónovou, pak necháme potřebnou dobu v 10%ním roztoku boraxu, pak textilii propláchneme vodou, nakapeme na skvrnu 6%ní kyselinu citrónovou a propláchneme. Jinak: Žluté čajové skvrny na bílých textiliích potíráme 2%ní čpavkovou vodou, po promytí vodou na ně působíme 10%ní kyselinou citrónovou, načež textilii důkladně vypláchneme vlažnou vodou.

Červená řepa, zelí

pokapeme 5-procent. čpavkem, kartáčem proklepáváme do čisté podložky. Pak potíráme suchým mýdlem, pěnu setřeme a látku vypláchneme v čisté vodě. Viz též řepa.

Červené víno - viz alkohol.

Nápoje, víno čokoláda

nožem, benzínem nebo trichloretylénem, dočistíme koncen- trovaným saponátem, čerstvé skvrny od kakaa a čokolády změkčíme teplým glicerínem, který necháme působit asi 3 min, potom je vypereme v saponátovém roztoku a dobře vypláchneme. Jinak: emulzí lžičky glycerínu a žloutku, kterou naneseme a vypláchneme. Jinak: Skvrny nejdříve zbavíme tukových složek benzínem nebo perchlorethylenem. Zbytky skvrn vykartáčujeme a posléze textilii vypereme v roztoku pracího prostředku. K dočištění můžeme použít teplý glycerín nebo lihový roztok mýdla. V případě zastaralých zkoagulovaných skvrn použijeme enzymatický prostředek - postu uveden u bílkovin.

Čpavek, čpavková voda - viz alkalické látky

Dehet

skvrny čistíme trichloretylénem, benzínem, koncentrovaným saponátem. Jinak: Pevnou vrstvu dehtu zaschlou na povrchu textilie opatrně odstraníme nahřátým nožem. Ztvrdlou vrstvu můžeme před mechanickým odstraňováním změkčit tukem, teplým olejem nebo vazelínou. Pak se zbylý dehet a tuk použitý k jeho změkčení odstraní benzínem, perchlorethylenem nebo terpentýnem. Při použití terpentýnu je nutné dočištění pomocí benzínu. Zbytky dehtu a tuk je nutno odsávat do savé podložky. Po odstranění skvrny textilii dobře vypereme nebo necháme chemicky vyčistit. Viz též asfalt.

Dextrin - viz apretury

Dusičnan stříbrný

na skvrny od dusičnanu stříbrného nutno působit 10%ním jodidem draselným. Vzniklé žluté skvrny se pak odstraní roztokem thiosíranu sodného (nesprávně sirnatan sodný)

Dým - viz ožehnutí

Fermež

terpentýnem, perchloretylenem nebo chloroformem. Dočišťujeme benzínem. Staré a zatvrdlé skvrny se odstraňují jen velmi obtížně. Tyto skvrny se musí nejprve dlouhou dobu měkčit terpentýnem za občasného přidávání rozpouštědel (perchloretylenu, chloroformu).

Fixky

skvrny čistíme nejprve čistým lihem a potom koncentrovaným saponátem.

Hnis

navlhčíme, vypereme vodou se saponátem, pokud zůstane skvrna použijeme enzymový prací prostředek. Jinak: Hnis se odstraní přepráním textilie ve vlažném roztoku pracího prostředku. V případě, že není možné praní, čistíme skvrny pomocí benzínu nebo perchloretylenu. Je nutné použít větší množství rozpouštědla. hořčice - zaschlý škraloup hořčice opatrně mechanicky odstraníme (seškrabeme). Skvrnu pak důkladně provlhčíme teplou vodou, promydlíme a po určité době působení mýdla ji vypíráme teplou vodou až do odstranění (popř. přidáme tekutý saponát s vodou nebo jiný prací prostředek). Někdy postačí čištění tekutým saponátem s vodou.

Hydroxidy - viz alkalické látky

Hypermangan

namočíme do syrovátky, po 3-4 h vypereme. Odbarvíme odbarvovačem.

Indigo

navlhčíme, potřeme koncentrovaným tekutým saponátem, opatrně překartáčujeme, opláchneme.

Inkoust - viz propiska, atrament

Jód

čistíme koncentrovaným lihem. Jinak: Jodové skvrny se odstraňují přetíráním 10 - 15%ním roztokem thiosíranu sodného a vypráním ve vlažné vodě. Méně intenzivní skvrny lze detašovat směsí lihu, čpavku a vody v poměru 1:1:1 a pak textil vyprat.

Kakao, káva

skvrny navlhčíme, potřeme koncentrovaným saponátem, opatrně překartáčujeme, dobře opláchneme vodou, přepereme v enzy- matickém pracím prostředku. Čerstvou skvrnu od kávy navlhčíme studeným mlékem a vypereme v saponátu, dobře vypláchneme. Káva - skvrny vypereme ve vlažné saponátové vodě. Jinak: Čerstvé skvrny ihned posypat solí a slabě vtírat. Jinak: Bílý ubrus po vyprání pokapáme 3%ním peroxidem vodíku v poměru 1:1 zředěným vodou, po uschnutí můžeme opakovat, bělit odbarvovačem. Zkusíme slabý peroxid vodíku, nejdříve si vše vyzkoušíme na místě, které není vidět (slepý pokus). Jinak: Čerstvé kávové skvrny vypereme v teplé vodě za přídavku mýdla nebo v roztoku pracího prostředku. Staré skvrny od kávy se odstraňují obtížně. Lze použít vodní roztok glycerolu nebo směs glycerolu a lihu v poměru 1:1. Barevné zbytky je možno bělit peroxidem vodíku nebo pracím prostředkem s obsahem perboritanu. Kakao - opláchneme horkým mlékem, potom vypereme. Jinak: Skvrny od kakaa navlhčíme, potřeme neředěným koncentrovaným saponátem a čistíme kartáčem v roztoku saponátu. Jinak: Čerstvé, teplem nezkoagulované skvrny od kakaa lze odstranit působením vlažného vodného roztoku glycerolu a následujícím vypráním v roztoku pracího prostředku. Starší skvrny jsou vlastně zkoagulovanými bílkovinnými skvrnami, a proto postupujeme podle návodu na odstraňování bílkovin. Viz lak, čokoláda, bělení.

Kalafuna - viz smůla

Kanagon

skvrny čistíme acetonem

Káva - viz kakao

Klih

skvrny od klihu čistíme důkladným vypráním v teplém roztoku pracího prostředku za přidání sody, čpavku, popř. lihu. Nakonec je nutné důkladné vymáchání v teplé vodě.

Knihy mastné - viz mastné

Kolomaz - čistíme jako asfalt.

Kompoty

skvrny čistíme vodou se saponátem, dočistíme kys. citr., případně solí. Viz ovoce.

Kosmetické přípravky rtěnka, barvy na obočí a řasy

navlhčíme, potřeme koncentrovaným tekutým saponátem, opatrně překartáčujeme, dobře propláchneme vodou.

  • Jinak: Skvrny potřeme glycerínem, potom vypereme, pak je dočistíme alkoholem.
  • Jinak: Skvrny od rtěnky zbavíme tuku benzínem, a to proklepáváním do savé podložky, pak pokračujeme v proklepávání skvrny lihem při častém měnění podložky. Zvlášť odolné zbytky je nutno odstraňovat opatrně kyselinou mravenčí (pozor na stálost vybarvení).
  • Jinak: Krémy a mastná líčidla - odmastíme benzínem nebo trichloretylenem, potom je vypereme vodou se saponátem nebo mýdlem. Rtěnku odstraníme nejprve vatou s líhem, potom vypereme vodou. Skvrny od kosmetických přípravků jako je make-up, oční stíny je dobré navlhčit a za použití mýdla třít o sebe. Pak vymáchejte a vyperte v běžném pracím prášku.
  • Jinak: Při odstraňování kosmetických krémů, pleťových mlék či pleťových vod používáme nejdříve benzín nebo perchlorethylen, abychom rozpustili jejich tukové a voskové složky, přičemž používáme vždy savou podložku. Zbytky skvrn vypereme teplým roztokem pracího prostředku, protože jejich komponenty jsou dobře emulgovatelné. Při znečištění pudry textilii nejdříve důkladně vykartáčujeme. Zbytky vypereme roztokem pracího prostředku. Skvrny od očních stínů detašujeme roztokem pracího prostředku nebo mýdlovou vodou. Viz barvy na vlasy, laky.

Kouř - viz ožehnutí, saze

Krém kosmetický viz kosmetické přípravky

Krém na boty mastný

textilii znečištěnou krémem na boty podložíme sací podložkou a důkladně smočíme perchlorethylenem nebo terpentýnem a potom benzínem, čímž odstraníme tukové složky. Případné zbytky dočistíme teplým lihem nebo vodným roztokem lihu. Nakonec textilii důkladně vymyjeme vodou nebo vodou s čistícím prostředkem (tekutý saponát). Krém na boty můžeme také uvolnit glycerínem a vyprat zatepla. Barevné zbytky zvláště na bílých textiliích je nutno po smočení čpavkovou vodou dobělit 3%ním peroxidem vodíku.

Krev

skvrny navlhčíme studenou vodou, potřeme tekutým saponátem bez přidání vody, opatrně překartáčujeme, dobře propláchneme vodou a vypereme v enzymatickém pracím prostř. Nebo látku namočíme na několik hodin do studené vody a pak vypereme. Nebo ihned vypereme ve studené vodě s mýdlem. Nikdy nepoužívejte horkou vodu. Jinak: Čerstvé zaschlé skvrny od krve zvlhčíme vodou maximálně 40 st. C teplou. Skvrny pak proklepáváme nebo propíráme ve vlažné mýdlové vodě, v roztoku pracího prostředku nebo ve vodě s přídavkem čpavku. Staré, zapařené skvrny je třeba odstraňovat enzymatickými prostředky - viz bílkoviny. Postup je však nutné opakovat a opatrně doplnit i mechanickým účinkem. U bílých textilií je možno provést dobělení bílých zbytků 3%ním peroxidem vodíku.

Kuličkové pero - viz propiska

Kyseliny

v případě potřísnění kyselinami je nutné co nejrychleji neutralizovat pomocí roztoku sody nebo čpavkové či mýdlové vody (ne mýdly s neutrálním pH nebo tekutými mýdly, ale tradičním zásaditým mýdlem). Dále musí následovat důkladné vymytí postiženého místa vodou, aby nedošlo k poškození textilií přebytečným množstvím alkalických látek. Koncentrované anorganické kyseliny způsobují však často okamžité poškození textilií, zvláště z celulózových vláken nebo polyamidu, které se často projeví až po vyprání nebo chemickém čištění vypadlými místy, která byla rozrušena kyselinou.

Lahve

po oleji vyčistíme kávovou sedlinou, viz sklenice - vázy s úzkým hrdlem - vyčistíme tak, že rozmačkáme skořápku ze syrového vejce, nasypeme ji dovnitř a zalijeme ji vodou s přídavkem sody. S obsahem dobře zatřepeme a vypláchneme vodou.

Laky

čistíme lihem, acetonem, terpentýnem jako nátěry. Skvrnu od laku na nehty je dobré položit lícem dolů na savý papír. Na zadní stranu použijte odlakovač. Tuto metodu opakujte, dokud skvrna nezmizí. Opatrní buďte např. u polyesteru, může dojít ke zničení tkaniny.

Lak na nehty, nitrolak

skvrny lze snadno odstranit pomocí acetonu proklepáním do savé podložky. Okraje skvrn je třeba dočistit benzínem. Aceton nelze použít v případě acetátového hedvábí, které bývá již poškozeno acetonem obsaženým v laku na nehty. K detašování acetátového hedvábí je možno požít líh po provedení předběžné zkoušky.

Lak na vlasy

skvrny od laku na vlasy se detašují lihem nebo acetonem, v řadě případů stačí použít perchloretylen. Skvrny se dočišťují benzínem. Zatvrdlé skvrny je nutné předem změkčit terpentýnem.

Lepidla

zkoušíme rozpouštědlo, jaké obsahuje lepidlo, nebo zkoušíme aceton, trichlor., benzín, vodu - čištěné místo soustavně vysušujeme savým papírem. Skvrny od lepidel přírodního původu - klihu, arabské gumy (klovatiny), škrobových a dextrinových lepidel - čistíme vymýváním teplým roztokem pracího prostředku. Skvrny proklepáváme do savé podložky, zásadně je neroztíráme. Nakonec je důkladně propláchneme vodou. Skvrny od lepidel na bázi syntetických makromolekulárních látek čistíme organickými rozpouštědly, např. benzenem, toluenem nebo perchloretylenem. Skvrny od dispersních lepidel odstraňujeme pomocí acetonu. Skvrny od epoxidových lepidel lze odstranit pouze tehdy, jsou-li čerstvé, a to nejlépe benzínem nebo toluenem s dočištěním benzínem nebo acetonem.

Lesk, lesklá místa

z látky odstraníme, přežehlíme-li místo přes plátno namočené v octě. Jinak: Lesklá místa vznikají a jsou vidět hlavně na tmavých hladkých látkách. Odmastíme je např. benzínem, vlažným roztokem saponátu nebo čpavkovou vodou s malým přídavkem lihu. Přitom tkaninu kartáčujeme a proklepáváme hrubším kartáčem za současného stírání houbou. Nakonec ji propláchneme vodou a po částečném proschnutí žehlíme za vlhka přes tkaninu zvlhčenou octovou vodou. likéry, limonády - čistíme vlažným roztokem pracího prostředku. V případě neúspěšnosti použijeme směs čpavkové vody a lihu nebo lihový roztok mýdla. Na obtížně odstranitelné skvrny působíme směsí lihu, terpentýnu a vody v poměru 3:6:1. Případné barevné zbytky dobělujeme 3%ním peroxidem vodíku za tepla. Jinak: Likéry čistíme vlažnou vodou s přídavkem kapalného čistícího prostředku, opatrně překartáčujeme, propláchneme vodou. Viz alkoholické nápoje.

Louhy - viz alkalické látky

Majonéza

čistíme tekutým saponátem bez přídavku vody, opláchneme vodou, dočistíme benzínem, trichloretylenem. Jinak: Nejdříve odstraníme tukovou složku pomocí benzínu nebo perchloretylenu. Zbylou část skvrn vypereme vlažným roztokem pracího prostředku. Při teplotě vyšší než 40 st. C by došlo ke sražení bílkovin. V případě teplem sražených majonézových skvrn použijeme postupu pomocí enzymatických prostředků, uvedeného u bílkovin.

Make-up - viz kosmetické přípravky

Masti

nejdříve mechanicky oddělíme zaschlou vrstvu masti od textilie. Pak odstraníme tukovou složku pomocí benzínu nebo perchloretylenu. Zbytky masti vypereme roztokem pracího prostředku. Barevné zbytky na bílých textiliích vybělíme 3%ním peroxidem vodíku - viz bělení.

Mastné lahve viz lahve

Mastné skvrny v knihách a na papíře

posypeme kašičkou z magnésia a benzinu, po odpaření přežehlíme mezi dvěma pijáky.

Mastnoty (tuky, mazadla, oleje)

nejprve skvrnu provlhčíme vodou, aby se působením rozpouštědel nezvětšovala. K odmaštění je možno použít např. benzín, benzen, perchloretylen, chloroform, terpentýn. Pokud použujeme terpentýn, je třeba skvrnu dočistit benzínem. Prací textilie je nutno po detašování přeprat v roztoku pracího prostředku. K odstranění tuků je možno použít též aerosolový přípravek (např. Sitex N.). Nevhodné a neúspěšné je čistění tukových skvrn žehlením mezi savými papíry. Teplem se skvrny fixují a ztíží se jejich odstranění. Na mytí mastného nádobí můžeme s úspěchem použít jíl nebo dřevěný popel. Popel je ovšem pro pokožku ruky příliš alkalický.

Mastné sklo

nejlépe vyčistíme právě jílem bez příměsi písku. Jíl po uvolnění nečistot důkladně s pomocí houbičky opláchneme. Pro praní zamaštěných oděvů (např. pracovního oblečení) můžeme přidat sodu ke zvýšení odmašťovací schopnosti prací lázně.

Mastný dřez na nádobí

kbelík i samo nádobí snadno zbavíme mastnoty, vytřeme-li je novinovým papírem.

Mléko a smetana (šlehačka)

čistíme vlažnou vodou se saponátem. Jinak: Skvrny odstraňujeme pomocí vlažné vody, maximálně 40 st. C teplé, aby nedošlo ke sražení bílkovin. K odstranění zbylých tukových podílů používáme benzín nebo perchloretylen. Skvrny je možno čistit též pomocí glycerolu nebo zředěného lihu a vypráním ve vlažném roztoku pracího prostředku. Zkoagulované skvrny od mléka odstraníme pomocí enzymatických prostředků - viz bílkoviny.

Moč

skvrnu nejprve čistíme tekutým saponátem bez přídavku vody, pak použijeme 10%ní kyselinu citrónovou nebo 5%ní ocet. Pak textilie důkladně vypereme vlažnou vodou. Jinak: Skvrny se odstraňují praním vlažným roztokem pracího prostředku nebo 3%ní čpavkovou vodou. Můžeme použít i vlažný lihový roztok mýdla s malým přídavkem čpavku. Starší skvrny detašujeme 10%ním roztokem kyseliny citrónové nebo 5%ním octem. Nakonec je nutno textilie důkladně vyprat vlažnou vodou. Odstraňování skvrn po moči je velmi obtížné a postup je nutno opakovat. Skvrny se dočišťují lihem.

Mrkev

staré skvrny od mrkve nejprve dobře opláchneme pod proudem studené vody, potom propereme ve vlažné vodě jemným saponátovým prostředkem. Pokud skvrna nezmizí, vybělíme ji odbarvovačem.

Skvrny na kožených kabelkách

kožené kabelky osvěžíme tím, že je omyjeme vlažnou vodou s trochou octa,dobře osušíme, smícháme ušlehaný bílek s trochou terpentýnu, vetřeme, vyleštíme.

Skvrny na polštářích a čalounění nábytku

můžeme při větší ploše znečištění před nebo po čištění (podle postupu pro dané skvrny) čistit vysavačem s pěnovacím zařízením. Pokud polštáře čalounění vypereme, je třeba je odstředit a sušit umělým teplem, aby nedošlo k pomnožení hnilobných bakterií, plísní a roztočů. Také pevné části čalounění sušíme umělým teplem.

Skvrny na pracovním oblečení

pracovní oblečení lze prát buď běžnými pracími prostředky anebo prostředky speciálními. Vzhledem k možnosti nadměrného srážení při vyvářce a k možným barevným změnám je nutno doporučit předpírku. Pro praní zamaštěných oděvů můžeme přidat sodu ke zvýšení odmašťovací schopnosti prací lázně.

Skvrny na rukavicích jelenicových

pereme navlhčené na rukou, a to nejdříve ve vlažné vodě, vymácháme, znova namydlíme, opatrně sejmeme, aby si zachovaly tvar, takto zůstanou pěkné a vláčné.

Skvrny na stínidlech, lampách

benzinem a kuchyňskou solí.

Skvrny na látce

před čištěním podložíme nebarevným savým podkladem - látkou - nevytvářejí se okraje skvrny náplasti - skvrny odstraníme bez obtíží benzínem nebo perchloretylenem.

Nápoje - viz Coca-cola, ovoce, kompoty

Nátěry, nátěrové látky (barvy, laky)

ihned čistíme rozpouštědlem, které se používá na ředění příslušného nátěru (terpentýn, aceton, líh, octan etylnatý). Před vlastním čištěním se snažíme o mechanické odstranění skvrn a o jejich zdrsnění. Čerstvé skvrny se odstraňují daleko snadněji než staré, zoxidované skvrny. Olejové a syntetické barvy a laky odstraňujeme přídavkem perchloretylenu, acetonu, terpentýnu nebo lihu. V podstatě neodstranitelné jsou staré skvrny od nátěrových hmot na základě epoxidových a polyesterových pryskyřic. K rozpuštění čerstvých skvrn používáme kombinaci benzínu a perchloretylenu. Dočišťujeme benzínem. Viz též barvy, laky, olejové barvy, fermež, štětce.

Oční stíny - viz kosmetické přípravky

Oheň - viz ožehnutí, saze

Oleje, olejové barvy - viz mastnoty, mazadla

Oleje minerální

jako tuk, dočistíme koncentrovaným tekutým saponátem (bez přidání vody), až pak s vodou. Viz mastnoty, mazadla.

Olej ze šicího stroje

čistíme čpavkem omáčky - skvrny čistíne čistým tekutým saponátem, potom benzínem. Jinak: Pomocí benzínu nebo perchlorethylenu odstraníme tukový podíl a zbytek skvrny vypereme roztokem pracího prostředku. Eventuální barevné zbytky detašujeme 10%ní kyselinou citrónovou a popř. dobělíme roztokem pracího prostředku Titan, obsahujícího perboritan sodný (nutné dlouhodobé působení a přihřívání roztoku na 50 až 60 st. C).

Ořechy

čistíme terpentýnem, na bílém plátně kys. vinnou (leptá ruce). Hnědé skvrny od ořechových slupek je možno odstranit pouze z bílých textilií, a to dobělením dethioničitanem (odbarvovačem Duha), 10%ním peroxidem vodíku nebo chlornanem sodným (Savo). Viz bělení.

Ovoce

skvrny čistíme studenou vodou se saponátem, dočistíme kys. citrónovou. Nebo citrónem, který potom odstraníme lihem. Borůvky čistíme kyselým mlékem, které potom lehce vypereme. Skvrny od ovoce z vlněných látek odstraníme studenou vodou s mýdlem nebo látku přes noc namočíme do kyselého mléka, vypereme a dobře vymácháme. Jinak: Skvrny od ovoce, zvláště staré, patří k nejobtížněji odstranitelným skvrnám. Musíme se je proto snažit odstranit ihned po jejich vzniku, např. čpavkovou vodou, zředěným roztokem sody, roztokem pracího prostředku nebo i vodou. Staré barevné skvrny musíme nejdříve rozrušit bělicími prostředky - např. směsí lihu, 3%ního peroxidu vodíku a čpavkové vody v poměru 1:1:1 nebo teplým lihem. U bílých textilií je možno použít i postupů s dithioničitanem nebo s peroxidem vodíku, uvedených pod heslem bělení.

Ožehnutí, ožehnutá místa textilií

ožehnutá místa se snažíme vybělit - u bílých textilií roztokem odbarvovače nebo 10%ním peroxidem vodíku (viz bělení), u barevných textilií 1%ním roztokem peroxidu vodíku. Textilie po dobělení dobře vypereme. Vlněné textilie je možno smočit 10%ní kyselinou citrónovou. Úspěch je vždy závislý na intenzitě ožehnutí, v případě silného poškození do hloubky textilie nelze úplného odstranění dosáhnout. Viz saze.

Papír mastný - viz mastné

Parafín, vosk - viz svíčka

Parkety

snadno vyčistíme směsí z půl litru benzínu a půl litru terpentinu. (Ale pozor, jde o hořlaviny!) Důležité je měnit často hadr ke stírání. Pak parkety řádně napastujeme. Jsou velmi pěkné, bílé, jako kdybyste je drátkovali.

Páska do stroje - viz indigo

Pečetní vosk - viz svíčka

Perchloretylen

čistící prostředek, zejména odmašťovací schopnost. Je zdraví škodlivý, snižuje plodnost, je mutagenní. Nedoporučujeme

  1. používat jej v místnosti bez účinného větrání
  2. pracovat s ním dlouhodobě
  3. pracovat bez rukavic

Pivo

skvrny odstraníme teplou mýdlovou vodou s přidáním denaturovaného nebo (dražšího) potravinářského líhu - hadřičkou, pak textilii vypereme. Jinak: Skvrny od piva odstraníme vymytím teplým roztokem pracího prostředku.

Plíseň

skvrny vypereme ve vlažné vodě s přídavkem enzymatického pracího prostředku nebo v mírně teplém roztoku pracího prostředku, obsahujícího perboritan (Titan) nebo vybělíme Savem a pod. Je-li rozsah zasažení textilie značný, odstranění skvrn je velmi obtížné, protože plíseň pronikla do hloubky textilie. V tomto případě postupujeme takto: Textilie se namočí do roztoku jemného pracího prostředku (Mohér), ten se nechá dlouhou dobu působit (až 24 hodin), následuje dlouhodobé oxidační bělení pracím prostředkem Titan (obsahujícím perboritan) při teplotě 40 - 50 st. C za přihřívání lázně. Místa, v nichž plíseň pronikla do textilie hluboko, proklepáváme kartáčem namočeným v roztoku pracího prostředku (Mohér). Nakonec textilii důkladně vymácháme. Jinak: Textilii vypereme a pak čistíme směsí 4 dílů chloridu amonného, 75 dílů 3% ního peroxidu vodíku, 10 dílů lihu a 70 dílů vody. Nakonec ji důkladně vymácháme.

Polévky - viz omáčky

Pot

skvrny od potu odstraňujeme lihem, acetonem, pak čistým tekutým saponátem bez přídavku vody. Jinak: Použijeme směsi čpavkové vody a acetonu. Aceton nepoužíváme u těch textilií, které může poškodit a čištěné místo nakonec důkladně vypereme teplou vodou. Jinak: Můžeme použít také roztok enzymatického pracího prostředku (viz Bílkoviny).

Potaš - viz alkalické látky

Povidla

nožem, dále jako kompoty

Propiska

skvrny čistíme čistým tekutým saponátem (bez přídavku vody), pak koncentrovaným lihem. Jinak: Skvrny od propisky a inkoustu je dobré otřít chomáčkem vaty napuštěným čistým teplým lihem. Skvrny je vhodné čistit vyklepáváním do savé podložky. Nakonec vypereme textilii ve vlažném roztoku pracího prostředku.

Připálenina od žehličky

přetíráme vodou s chlórovým vápnem. Skvrny od žehličky ihned přetřeme citrónovou šťávou a posypeme cukrem (práškovým), pak důkladně propereme ve studené vodě. Někdy stačí skvrny potřít čerstvou cibulovou šťávou nebo jen navlhčit studenou vodou a posypat jemnou kuch. solí, bělíme slunkem, pereme.

Razítková barva - viz barvy na razítka

Rez

se nejlépe odstraňuje kyselinou citrónovou, potom lihovou vatou. Nikdy ne mýdlem. (Vypereme, vyždímáme, vlhké posypeme kyselinou citrónovou a necháme působit.) Jinak: Čerstvé skvrny lze odstranit teplým koncentrovaným roztokem kyseliny citrónové. Starší skvrny čistíme 10%ním roztokem kyseliny šťavelové zahřátým na 60-70 st. C. Nakonec v obou případech textilii důkladně proplachujeme vodou.

Rtěnka - viz kosmetické přípravky

Řepa červená

pokapeme 5% čpavkem a kartáčem proklepáváme do podložené tkaniny , potřeme suchým mýdlem, zpěníme, vytřeme vlhkou utěrkou.

Savo, Savo prim

parfemovaný kapalný přípravek s aktivním chlóren, který čistí, bělí a současně likviduje viry, bakterie, kvasinky, plísně a řasy, na mytí podlah, keramických obkladů, zahradního nábytku a dalších předmětů z plastu, na dezinfekci a bělení prádla. Za studena je možno textilie bělit prostředkem Savo, jehož bělicí roztok se připraví rozmícháním 75 - 100 ml přípravku v 10 l vlažné vody. Doba působení je 1 až 3 h, u velmi znečištěného prádla 4 - 8 h. Tímto prostředkem lze bělit jen ty textilie, u nichž je dovoleno chlornanové bělení. Viz též bělení.

Saze

čistíme čistým tekutým saponátem (bez přidání vody). Jinak: Hustý mýdlový roztok nebo roztok šamponovacího prostředku dobře rozpěníme na skvrně, aby hustá pěna saze vyplavila. Pěnu pečlivě stíráme. Snažíme se vyhnout rozšiřování skvrny. Nakonec skvrnu důkladně propláchneme vodou. Na koberce a čalouněné sedačky a postele je vhodné použít vysavač s pěnovacím zařízením. Nejprve použijeme silnější roztok, pak slabý. Čalouněné polštáře po vyprání odstředíme a sušení urychlíme - stejně jako u pevných částí čalounění - umělým teplem.

Sidol - viz cididla kovů, autokosmetika

Sirup vz. kompoty

Sklenice

do vody na mytí sklenic přidáme kromě mycího prostředku také trochu sody na zažívání, získají lesk a odstraní se mastnota.

Skvrny na měděném kotli

(a jiném měděném povrchu, částečně i na mosazi) vyčistíme, uděláme-li kašičku ze lžíce soli, octa a mouky. Touto směsí kotel vyčistíme, spláchneme vodou a dobře vysušíme.

Skvrny od razítkové barvy viz barvy na razítka

Smetana - jako mléko. Viz též mastnoty.

Smůla

jako asfalt, natřít nejprve olejem, potom dočistit lihem nebo benzínem soda - viz alkalické látky

Stearín - viz svíčka

Svíčka

co největší množství vosku opatrně odloupneme nebo odstraníme nahřátým nožem, skvrnu obložíme s obou stran savým papírem a přežehlíme horkou žehličkou. Postup opakujeme s novým savým papírem. Zbytky skvrn dočistíme benzínem nebo perchloretylenem. Pokud se skvrny nesmějí žehlit, detašujeme skvrny pouze rozpouštědly. Viz též vosk.

Škrob - viz apretury

Štětců čištění

štětce vyčistíme pomocí příslušného ředidla nebo emulzního činidla (např. oleje), pak je čistíme čistým tekutým mýdlem nebo saponátem, opláchneme vodou a namydlíme obyčejným mýdlem (může to být i mýdlo na praní nebo na holení). Když je roztok mýdla dostatečně hustý, chloupky rukou uhladíme a mýdlo necháme ve štětci zaschnout a rozpouštíme je ve vodě až před dalším použitím štětce. (Receptář na TV Prima) terpentýn - pokud používáme k čištění terpentýn, musíme látku dočistit např. benzínem.

Tetrachlórmetan (Čikuli)

čistící prostředek, zejména odmašťovací schopnost. Je zdraví škodlivý, snižuje plodnost, je mutagenní. Nedoporučujeme:

  1. používat jej v místnosti bez účinného větrání
  2. pracovat s ním dlouhodobě
  3. pracovat bez rukavic

Tráva - čištění skvrn od trávy

skvrny čistíme lihem, koncentrovaným tekutým saponátem (bez přidání vody), lihem a několika kapkami kyseliny octové. Jinak: skvrny čistíme teplým lihem nebo perchloretylenem, potom pokapeme vodou a vypereme v kvalitním saponátovém prostředku. Staré skvrny na bílých textiliích můžeme vybělit dithioničitanem (odbarvovačem Duha), staré skvrny na barevných textiliích doporučujeme po předběžné zkoušce na vybarvení detašovat 10%ní kyselinou šťavelovou s přídavkem octa po vyčištění benzínem.

Trichloretylén

čistící prostředek, zejména odmašťovací schopnost. Je zdraví škodlivý, snižuje plodnost, je mutagenní.

Tuha

zlehka přegumujeme, opereme. Viz též saze.

Tuk, mastnoty, máslo

skvrnu ohraničíme vodou, čistíme benzínem, trichloretylénem - viz masti, mastný, olej, máslo, majonéza, krém na boty, smetana, mazadla.

Uhličitan (sodný, draselný) - viz alkalické látky

Umyvadlové odtoky

na noc nalít 2 dl octu, ráno napustit horkou vodu

Vápno

namočíme do octové vody, propereme v mýdlovém roztoku, důkladně (viz též alkalické látky).

Vazelína

jako minerální oleje, benzínem, trichloretylenem. Viz též tuky.

Vázy - viz lahve

Vejce

nejdříve seškrábeme, potom čistíme vlažnou vodou a koncentrovaným tekutým saponátem. Žloutek vyčistíme vlažnou mýdlovou vodou. Jinak: Čerstvé skvrny čistíme vlažnou vodou s přísadou pracího prostředku. Staré, zapařené a zkoagulované skvrny odtučníme benzínem nebo perchloretylenem. Dále čistíme roztokem enzymatického pracího prostředku (viz bílkoviny).

Víno

skvrny od vína se doporučuje čistit čpavkovou vodou s přídavkem lihu a důkladně promýt teplou vodou. Dočišťujeme je teplým glycerolem, znovu je vymyjeme vodou. Barevné zbytky je možno dobělit 3-10%ním peroxidem vodíku za přídavku čpavkové vody (viz bělení). Čerstvé skvrny ihned opláchnout a posypat solí nebo alespoň posypat solí do doby než si připravíme čistící potřeby. Viz též alkoholické nápoje.

Vodové skvrny na botách

čistíme mlékem a octem. Boty chráníme před vodou krémem na bory, nebo i např. Indulónou.

Vosk - viz svíčka

Vosk štěpařský

čistíme jako jako asfalt či smůlu - skvrny natřeme nejprve olejem, potom dočistíme lihem nebo benzínem. Z rukou jej též odstraníme tak, že jej uvolníme kuchyňským olejem a pak teprve umyjeme mýdlem.

Vývojka

skvrny od vývojky lze odstranit teplým 20%ním roztokem kyseliny citrónové. Zbytky na bílých textiliích lze vybělit pomocí čpavkové vody s přídavkem peroxidu vodíku nebo pomocí pracího prostředku Titan, obsahujícího perboritan, při teplotě 50 - 60 st. C.

Zmrzlina

skvrny vyčistíme vlažnou vodou, dočistíme benzínem nebo perchloretylenem. Zbytky skvrn se odstraňují čpavkovou vodou nebo lihovým roztokem mýdla s přídavkem čpavku. V případě starých, zkoagulovaných skvrn doporučujeme použít postupů s pracími prostředky obsahujícími enzym - postup viz Bílkoviny. Barevnou skvrnu dočistíme kys. citronovou. Viz též ovoce a bělení.

Žloutek - viz vejce

Žvýkačka

dáme do mrazáku (nebo třít kostkou ledu), po ztvrdnutí seškrabat, vysušit, dočistit benzínem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies