Clivia miniata

Clívia miniata je oblíbenou hrnkovou rostlinou, která se běžně pěstuje v domácnostech po celé Evropě. Zde, na těchto stránkách najdete přesný návod jak pěstovat klívii, aby vám mohla krásně vykvést.
Pokojová květina clivia miniata

Clivia miniata - klívie

Klívie pochází z jižní Afriky, kde roste ve třech odrůdách divoce mezi skalami. Do Evropy se k nám dostala jen jedna z nich - clivia miniata. Na začátku 19. století zde byla dovezena a za dosud neobjasněných důvodů pojmenována po vévodkyni Clive z Northumberlandu.

Umístění

Clivia miniata vyžaduje světlé stanoviště, ale ne přímé slunce, nejlépe polostín, v době květu a vývinu poupat rostliny nesmíme přemisťovat. Při velkém nedostatku světla klívie přežívají, ale nekvetou a rostou pomaleji.

Teplota

V létě stačí klívii běžná pokojová teplota okolo 20 °C, v období zimního klidu (říjen až leden) musíme teplotu snížit na 4 až 10 °C, jinak rostlina nevykvete.

Zálivka

V době vegetace bychom měli udržovat substrát stále mírně vlhký, v období zimního odpočinku zálivku radikálně omezíme až do doby, kdy vyroste květní stvol do výšky asi 10 až 15 cm. Zálivku poté začneme opět postupně snižovat během měsíce srpna.

Vlhkost vzduchu

U klívie by se měla vzdušná vlhkost během vegetace pohybovat kolem 75%.

Hnojení

V čase aktivního růstu hnojíme každý týden speciálním, nejlépe tekutým hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny.

Přesazování

Rostlinu přesazujeme každé 2 roky po odkvětu do písčité květinové zeminy, (např. směs kompostu, drnovky, rašeliny, hnojovky a písku v poměru 5:3:1:2:1), pH substrátu by mělo být v rozmezí 6,2 až 7,5.

Množení

Klívii množíme oddělením odnoží při přesazování (odnože by měly mít alespoň 5 listů) a nebo můžeme klívii množit také semeny. Semena dozrávají v bobulích asi po 10 měsících (květy je třeba uměle opylit) a ihned se vysévají (do směsi listovky, rašeliny a písku ). Ideální teplota pro výsev semen je okolo 20 °C) neboť semena ztrácí brzy klíčivost. V prvních dvou letech je třeba mladé rostliny nechat přezimovat při teplotě okolo 18 °C, aby rychleji rostly. Kvést začínají nejdříve po 3 letech.

Přezimování

Od října do ledna rostlina potřebuje zimní klid. Lépe se jí daří v hliněném květináči než v plastovém. Občas trpí korkovitou skvrnitostí, která bývá způsobena nadměrnou zálivkou nebo přehnojením před zimním obdobím.

Choroby a škůdci

Klívii nejčastěji napadají štítenky, červci a korkovitá skvrnitost.

Pozor!!!

Klívie obsahuje jedovaté látky. Aby klívie pravidelně kvetly, je důležité období klidu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies