Co během těhotenství nejíst?

Během těhotenství by měly matky dbát na co nejkvalitnější stravu. Do organismu se jim musí dostat všechny potřebné vitamíny, živiny a minerály a zároveň se musí minimalizovat kontaminace plodu toxiny, těžkými kovy, plísněmi a bakteriemi.

Lednice plná sklenic s jídlem

Alkohol

Bezpečná dávka alkoholu není stanovena, takže každá matka by se ho během těhotenství raději vyvarovat. Alkohol totiž může způsobit mentální retardaci dítěte nebo jiné problémy chování.

Kofein

Kofein narušuje vstřebávání železa, které je pro matku i plod důležité. U plodu může být velké množství kofeinu příčinou, jeho zrychlené srdeční činnosti.

Ryby

U mořských ryb je možné, že obsahují rtuť, naopak sladkovodní, bývají nakaženy pesticidy a jinými toxiny. Toxiny se hromadí především v tuku, to znamená, že je vhodné omezit hlavně příjem tučných ryb.

Sýrová vejce

Jelikož člověk nikdy neví, kdy se může objevit infekce salmonelózou, doporučuje se hlavně matkám v období těhotenství, vyhýbat všem jídlům ze syrových vajec.

Málo vařené nebo sýrové maso

Maso, které je málo uvařené nebo sýrové obsahuje velké množství bakterií a toxoplasmy, ty jsou pro plod velmi nebezpečné.

Plísňové potraviny

Potraviny s „ušlechtilou plísní“ jako je niva nebo hermelín, podporují rozvoj mykóz a kvasinek v organizmu matky.

Vnitřnosti hospodářsky chovaných zvířat

Tyto potraviny mohou obsahovat toxické látky nebo zbytkové hormony, z krmiva, která chovaná zvířata přijímají.

„Nicotné“ kalorie

Některé potraviny a nápoje mají malou výživnou hodnotu, ty by měly těhotné matky konzumovat v minimálním množství. Patří zde především popcorn, různé sušenky, chipsy, instantní polévky, bílé pečivo, limonády a další jídla bohatá na jednoduchý cukr. Potraviny s tzv. „nicotnými“ kaloriemi, neobsahují vitamíny, minerály aj., vedou k přírůstku na váze a nepřispívají rozvoji plodu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies