Alkohol
Bezpečná dávka alkoholu není stanovena, takže každá matka by se ho během těhotenství raději vyvarovat. Alkohol totiž může způsobit mentální retardaci dítěte nebo jiné problémy chování.
Kofein
Kofein narušuje vstřebávání železa, které je pro matku i plod důležité. U plodu může být velké množství kofeinu příčinou, jeho zrychlené srdeční činnosti.
Ryby
U mořských ryb je možné, že obsahují rtuť, naopak sladkovodní, bývají nakaženy pesticidy a jinými toxiny. Toxiny se hromadí především v tuku, to znamená, že je vhodné omezit hlavně příjem tučných ryb.
Sýrová vejce
Jelikož člověk nikdy neví, kdy se může objevit infekce salmonelózou, doporučuje se hlavně matkám v období těhotenství, vyhýbat všem jídlům ze syrových vajec.
Málo vařené nebo sýrové maso
Maso, které je málo uvařené nebo sýrové obsahuje velké množství bakterií a toxoplasmy, ty jsou pro plod velmi nebezpečné.
Plísňové potraviny
Potraviny s „ušlechtilou plísní“ jako je niva nebo hermelín, podporují rozvoj mykóz a kvasinek v organizmu matky.
Vnitřnosti hospodářsky chovaných zvířat
Tyto potraviny mohou obsahovat toxické látky nebo zbytkové hormony, z krmiva, která chovaná zvířata přijímají.
„Nicotné“ kalorie
Některé potraviny a nápoje mají malou výživnou hodnotu, ty by měly těhotné matky konzumovat v minimálním množství. Patří zde především popcorn, různé sušenky, chipsy, instantní polévky, bílé pečivo, limonády a další jídla bohatá na jednoduchý cukr. Potraviny s tzv. „nicotnými“ kaloriemi, neobsahují vitamíny, minerály aj., vedou k přírůstku na váze a nepřispívají rozvoji plodu.
Diskuze