Co do výbavičky?

S čím vším musí nastávající maminka počítat do výbavičky? Co by mělo mít děťátko připravené, a co stačí koupit posléze? Do výbavičky je však třeba spousta věcí. Nejdůležitější zůstává výběr kočárku.

Miminko v růžových šatičkách

Co do výbavičky?

Nastávající maminka s rostoucím bříškem řeší spoustu praktických věcí. Co všechno si připravit, než se miminko narodí? Na co nezapomenout? Často se během „očekávání“ nakoupí (a nakupí) spousta zbytečných věcí, které miminko ani neužije. Před narozením dítěte by se měly kupovat opravdu nezbytné věci. Další věci se snadno nakoupí po návratu z nemocnice. Ideální je pořídit vše ve specializovaných obchodech najednou, kde je sortiment od více výrobců.

Výbavička a oblečení

Nemá smysl kupovat příliš mnoho prádélka v nejmenších velikostech. Nic se nezkazí, když bude velikost prádla větší než 58. Pozor na sezónní věci, které si děťátko neužije. Nejdůležitější při nakupování dětského oblečení je především materiál – základem je stoprocentně čistá bavlna, která jde dobře vyprat a nedráždí citlivou dětskou pokožku. Oblečení je třeba před prvním nošením vyprat ve speciálním prostředku vhodném pro citlivou dětskou pokožku.
Co nesmí chybět? Dupačky, body, rozepínací overaly, čepičky a ponožky, zavinovačka, oblečky na spaní s rozpínáním na nožičkách, sametová nebo fleecová souprava.

Výbavička ke spinkání

Základem je postýlka. Postýlka by měla být nejen pohodlná, ale také bezpečná a zdravotně nezávadná. Pozor na materiál, nátěr, smontování, stabilnost. Do postýlky je třeba matrace – nemusí být silnější než 10 cm. Správná matrace není ani příliš tvrdá, ani příliš měkká. Patří zde i prostěradla, povlečení, lehká peřinka, zavinovačka.

Výbavička ke koupání

Koupání patří ke každodenním rituálům. K dispozici je třeba nejen vhodná vanička, ale i látková podložka do vaničky a teploměr, protože voda by měla mít 37 stupňů. K hygieně patří dále kartáč a hřebínek na vlasy, vatové tyčinky, nůžky na nehtíky s kulatými hroty, žínky, osušky a speciální kosmetické přípravky pro dětskou pokožku (dětské mýdlo, šampón, zásyp, dětský olej).

Výbavička a papání

Pokud miminko budete kojit, nebude toho příliš třeba. Hodit se mohou lahvičky pro krmení odstříkaným mlékem. Ke krmení umělou výživou jsou třeba lahvičky s dudlíky s otvory na mléko a na čaj.

Výbavička a další věci

Hodit se dále bude odsávačka mateřského mléka (pro odstříkání mateřského mléka). Pomocníkem může být také odsávačka hlenů (pro ucpaný nosík, než se dítě naučí smrkat). Pro přebalování bude třeba přebalovaní podložka, jednorázové plenky, několik látkových plen.

Kočárek

Výběr kočárku patří k těm nejdůležitějším. V obchodech jsou nabízeny klasické hluboké kočárky, sportovní, s velkými koly, golfové hole. Kočárek musí být dostatečně stabilní, prostorný, s kvalitními koly. V klasickém hlubokém kočárku dítě vydrží jen zhruba půl roku, přesto je větší než kočárky kombinované. Ve snaze ušetřit se kupují trojkombinace (kočárek na sezení, ležení). Golfové hole se dají koupit úplně jednoduché – pro dítě, které už dobře sedí a chodí, nebo golfové hole jako polohovací kočárek (jsou zpevněny). Základním hlediskem pro výběr kočárku je především bezpečnost (chtějte vidět certifikát o splnění technických, bezpečnostních a hygienických podmínek).

Autosedačka

V autosedačce je dítě v bezpečí, je pohodlná a dítě v ní spíše leží než sedí. Až dítě poroste bude třeba kupovat další a větší autosedačky podle kilogramů a výšky. Autosedačka může docela dobře posloužit i jako nosítko pro krátké vzdálenosti.

Hračky

Ty nejmenší děti nebudou potřebovat hračky. Hodí se jen některé. Pro miminka bude vhodné zavěsit do kočárku a postýlky hračky, které dítě bude sledovat. A později si s nimi může cinkat, chrastit, hrát. Hračky je třeba sledovat, aby byly zdravotně nezávadné, aby je dítě mohlo i „žužlat“. Vše ostatní ke koupi se posléze ukáže..

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies