Co dokáže káva s naším tělem?

Káva je oblíbeným horkým nápojem z plodů kávovníků. Kávovníků existuje několik druhů.  Káva obsahuje kofein, který příznivě působí na naše zdraví. Má dobrý vliv na nervovou soustavu a srdeční činnost. Káva dokonce zlepšuje dlouhodobou paměť.

šálek kávy

Káva se oproti minulosti dnes považuje za mnohem bezpečnější a zdraví prospěšný nápoj. Záleží, kolik šálků kávy přes den vypijete. Tři až čtyři šálky se považují za optimum a mohou působit i jako prevence proti některým onemocněním.

Játra

Káva působí blahodárně na játra. Snižuje riziko fibrózy či cirhózy jater, což mohou být až smrtelná onemocnění. Dle studií bylo prokázáno, že konzumace až čtyř šálků kávy denně snižuje riziko vzniku cirhózy až o 65 %. Káva totiž působí i jako antioxidant a má protizánětlivé účinky. Za tyto vlastnosti nemůže ale jen kofein obsažený v kávě, ale látky kahweol a cafestol.

Lepší dlouhodobá paměť

Dle studií bylo zjištěno, že konzumace kávy až poté, co se naučíte něco nového, udrží tyto informace v paměti delší dobu. Bylo prokázáno, že kofein má opravdu blahodárné účinky na naši paměť. Káva zlepšuje nejen paměť, ale i myšlenkové procesy. Pokud pijete kávu pravidelně, mozkové funkce klesají ve stáří méně.

Alzheimerova choroba

Fakt, že káva, respektive kofein může pomoci s touto nemocí, potvrdily testy na myších. Kofein se totiž snadno dostává do mozku a účinkuje přímo. Proto by mohl být kofein použitelnou látkou do budoucnosti jak pro léčbu Alzheimerovy choroby, tak jako prevence.

Má káva i negativní účinky?

Káva může mít na naše tělo i nepříznivé účinky. Působí v našem těle kyselinotvorně, tudíž nadměrná konzumace může způsobit překyselení organismu. Překyselení organismu pak vede i k jiným vážným nemocem.

 

Kávu často konzumujete v práci nebo po ni sáhnete kdykoliv jste unavení. Únavu ale způsobuje nedostatečný spánek a nekvalitní strava. Tělo není stroj a pokud potřebuje odpočinek, řekne si o něj. Navýšení počtu vypitých káv za den není řešením. 


Kávu konzumujte ve správném množství, aby měla pozitivní vliv na vaše zdraví. Když se budete cítit vyčerpaní a budete mít nutkání sáhnout po dalším šálku kávy, dopřejte raději tělu opravdový relax.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies