Co jste možná nevěděli o antikoncepci

Nejčastěji se hormonální antikoncepce užívá jako prostředek pro zabránění početí dítěte. Víte, jaké jsou negativní účinky antikoncepce na lidské zdraví, psychiku či životní prostředí?

Barevné pilulky antikoncepce

Vynálezcem antikoncepce byl nejen muž, ale také dvě ženy

Za vynálezce antikoncepce je všeobecně považován Američan Gregory Pincus, který v roce 1960 vynalezl antikoncepční tabletky s názvem Enovid. Co se ovšem málo ví, tak to, že mu při vývoji pomáhaly dvě ženy - první byla Margaret Sanger (zdravotní sestra a průkopnice plánovaného rodičovství), druhou pak Katherine D. McCormick (mecenáška). V České republice se antikoncepce poprvé objevila v roce 1965.

Antikoncepce ovlivňuje životní prostředí

Je prokázáno, že hormonální antikoncepce (také antidepresiva, apod.), kterou ženy vylučují močí, má negativní vliv na životní prostředí. Bakterie používané v čističkách odpadních vod nejsou schopny rozložit hormony obsažené v antikoncepčních pilulkách a proto vytvářejí látky, které mají ještě více negativní vliv na kvalitu vody - zbylé hormony mohou měnit chování živočichů (nejen vodních) a narušovat jejich rozmnožování.

Negativní vliv antikoncepce na ženské zdraví

Hormonální antikoncepce má jako většina léků negativní účinky na organismus. Mezi ty patří kromě možné ztráty libida také pocit napětí v prsou, otoky, nepravidelné krvácení, vznik křečových žil, poruchy funkce jater a nezhoubné nádory jater, zvýšené riziko vzniku žilní trombózy a plicní embolie nebo zvýšené riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Hormonální antikoncepce také nepříznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a může způsobovat časté změny nálad (mimo jiné i deprese).

Mezi rizikové skupiny pro užívání hormonální antikoncepce patří ženy s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem, ženy s nadváhou, diabetičky, kuřačky a ženy trpící na Candidózu (kvasinková onemocnění, mykózy, apod).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies