Co (ne)víte o ebole?

Krvácivá horečka neboli ebola, horké téma těchto a jistě i dalších dnů. Kde se vzala a jak vůbec onemocnění probíhá? Boj s tímto virovým krvácivým onemocněním je poměrně nadějný, i když se to vzhledem k počtu nakažených i počtu jejich obětí nezdá. Ebola je nejrozšířenější v západní Africe, ale postupně se šíří po celém kontinentu a jsou případy, kdy se objevila dokonce mimo Afriku. 

Teploměr

Ebola poprvé

Od objevu eboly uteklo už téměř čtyřicet let, poprvé byl tedy virus zjištěn v roce 1976 a přesto, že již proběhlo několik epidemií, dosud nebyla objevena efektivní léčba. A důvod? Tolik obětí jako si ebola vyžádala při této epidemii nikdo nepamatuje, je tedy celkem pravděpodobné, že z hlediska zisků farmaceutické společnosti ani zájem nemají. V současné době již existuje experimentální lék, který zachránil několik nakažených zdravotnických pracovníků.

Ebola postihla nejvíce obyvatelé Nigérie, Sierry Leone, Guiney a Nigérie.

Co krvácivá horečka dokáže?

Inkubační doba eboly je většinou v rozmezí dvou až tří dnů, ale jsou případy, kdy se inkubační doba prodloužila až na celé čtyři týdny. Mezí první projevy patří vysoká horečka, bolesti svalů a kloubů. Přidá se bolest břicha se zvracením a intenzivním průjmem. Nakonec se objevuje krvácení do trávicího traktu a z tělesných otvorů. Krvácivá horečka závažně poškozuje játra a další vnitřní orgány. U nemocných je potřeba doplňovat tekutiny kvůli horečce a podávat koagulanty pro snížení krvácivosti.

Velmi rychlý a snadný přenos

Stačí těsný fyzický kontakt a virus eboly už si hledá cestu do nového hostitele. Přenáší se tedy zejména prostřednictvím krve a slin. K prvnímu přenosu na člověka dochází z infikovaných mrtvých zvířat a šíření mezi lidmi je pak velice snadné. Co se startu současné epidemie týče odborníci se dopátrali k malému chlapci ze Sierra Leone, který podlehl ebole už v prosinci loňského roku. Místní zvyky, které souvisí s pohřbíváním pak vedly k rozšíření krvácivé horečky do rodiny chlapce a postupně pak do celého regionu i za hranice.

Velkým problémem je neinformovanost tamních obyvatel, kteří stále věří lidovým léčitelům nebo si myslí, že jim není pomoci. Pak nakažení lidé ignorují pokyny zdravotníků, schovávají se a šíří ebolu dál.  

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies