Co v zimě na sebe?

Studené měsíce se blíží a s nimi i strašák v podobě nepříjemného nachlazení. Víte, jak se správně obléci, aby vám nebyla zima, nebo jste nebyli zbytečně přehřátí?


 

Žena v zimní čepici

Mnoho z vás si řekne, co jiného v zimě na sebe než teplý kabát, boty, pokrývku hlavy a případně rukavice? Obléci se do zimního počasí přeci není nic světoborného! Možná se ale budete divit. Správné oblečení je totiž docela alchymie. Ne vždy se to podaří tak, abychom se neklepali zimou nebo naopak neomdlévali horkem, protože jsme to s oblečením přehnali. Jaké je ale to pravé oblečení? Co ti pod tímto pojmem představit? Tak například cibuli. A to doslova.

Nebojte se, nevidíte špatně. Cibule je totiž skvělý příklad pro pochopení správného oblékání. Taková cibule má několik vrstev slupek, které ji chrání před různými vnějšími vlivy. Ať už se jedná o chlad či vlhko, vždy je perfektně chráněná. Přes několik vrstev neprojde ani déšť a ani chlad, který by ji zahubil. A tak využívá své vrstvy, jak nejlépe umí.

Vrstvěte

Totéž můžete udělat i vy. Je to ten nejpraktičtější způsob oblékání, který můžete v zimě použít. Základem je funkční spodní prádlo, které vás zahřeje na těle a zároveň dokáže odvádět pot. Dále se soustřeďte na druhou vrstvu, takzvanou izolační. Ta by měla fungovat tak, aby nepropouštěla chlad na vaše tělo a zároveň nepustila teplo pryč. Těchto izolačních vrstev by mělo být několik – slabé vrstvy oděvů dokážou izolovat lépe, než jedna silná. Nakonec je důležité použít svrchní vrstvu – přirozeně bundu či kabát. Tu zvolte podle toho, zda je pouze mráz a sucho nebo vlhko.

Běhání v zimě

Pokud jste se zamilovali do běhání, nemusíte jej vynechávat ani v zimě. Tady platí totéž, co u běžného oblékání. Tedy několik vrstev, které by měly začínat termo prádlem a dále pouze lehké vrstvy, konče lehkou, ale teplou sportovní bundou. Při sportu za chladného či mrazivého počasí dbejte na zvýšenou ochranu dutin a slabých míst, které by mohly nastydnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies