Co zachrání selhávající mozek?

Jak to tak vypadá, metafora s rozsvícenou žárovkou v hlavě jako smybol toho, že nám to myslí, bude velmi blízko pravdě. Mozek je totiž opravdu elektické zařízení a jak to tak vypadá, trocha té elektřiny navíc na správných místech mu dost pomůže.

Abstraktní obraz

Bez mozku to nejde

S tím jak nám stárne populace, různá degenerativní onemocnění mozku spolu s mozkovými příhodami vedoucími k demenci nebo postižení jsou čím dál tím větším problémem. Naštěstí se poslední dobou objevují slibné výsledky výzkůmů v oblasti hloubkové elektrické stimulace mozku. Tu provádí drobná, do mozku i jiných částí těla implantovaná zařízení, takže se jedná o poměrně hodně invazivní operaci. Ale jak to tak vypadá, i s menši verzí společenské hry "vyděržaj pianěr" v hlavě se dá relativně bezpečně fungovat. A víc než to - elektřina nebo magnetismus jsou často právě tím, co neurony potřebují k tomu, aby mohly správně fungovat. A když jsou jejich normální zdroje nebo spoje poškozené nějakou breberkou, zraněním nebo genetickou vadou, musí se ta šťáva holt získat odjinud. První výzkumy ukazují slibné výsledky, ačkoli zatím se to zkoušelo jen na několika málo pacientech v několik málo výzkumech. Ještě se to bude muset několikrát úspěšně zopakovat, protože jen tak se dá získat jistota, za jakých okolností je to opravdu účinné a bezpečné. Pokud to ale opravdu vyjde, již během několika let bychom mohli mít běžně dostupné funčkní implantáty.

Budiž (znova) světlo

Co všechno se tím dá lečít? Předně se tím dá zlepšovat paměť - američtí vědci přišli na to, že musí elektricky stimulovat místo, kde myšlenky vstupují do paměťového centra mozku (zvaného hippocampus), ne centrum paměti samotné. Takhle mohou pomoct pacientům, kteří trpí například epilepsií nebo Alzheimerovou chorobou. Teoreticky by to ale mohlo pomáhat komukoli, kdo má z nějakého důvodu poškozenou paměť. Asi by to bylo trochu drastické na léčbu nějaké normální zapomětlivosti, ale když trpíte například Alzheimerovou chorobou a nechcete zapomenout na své příbuzné, přátele nebo na svoji vlastní osobnost, taková operace je velmi přijatelným rizikem. Podobným způsobem se dá také bojovat s parkinsonem, proti třesu. Obecně můžete díky elektrické stimulaci mozku udržet lepší kontrolu nad svým tělem. Ale ani tady možnosti této experimentální léčby nekončí. Pacientům s mozkovou mrtvicí se někdy stává, že nejsou schopni vidět nebo poznávat jednu celou polovinu svého zorného pole. Nemluvě o tom, že mozková mrtvice rovněž poškozuje paměť a kontrolu nad vlastním tělem. Po mozkové mrtvici by hloubková elektrická (či magnetická) stimulace mohla urychlit rekonvalescenci a dokonce zvrátit některé její následky, které by jinak byly trvalé. Akorát by možná s elektrodami v hlavě nebylo úplně nejlepší dostat elektrický nebo EMP šok.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies