Coelogine cristata

Coelogine cristata patří mezi jednu z nejkrásnějších orchidejí, které můžeme pěstovat. Podmínky pro pěstování coelogine jsou náročnější, ale po splnění všech požadavků vás rostlina potěší krásnými květy, které budou dlouho kvést.
Květy orchideje zvané Coelogine

Coelogine cristata

Coelogine cristata patří mezi jednu z nejkrásnějších orchidejí, které můžeme pěstovat. Podmínky pro pěstování coelogine jsou náročnější, ale po splnění všech požadavků vás rostlina potěší krásnými květy, které budou dlouho kvést.

Umístění

Rostlina má ráda světlo, ale ne přímé slunce.

Teplota

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Zálivka

Coelogine zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku.

Vzdušná vlhkost

Coelogine cristata má rádo vlhko, proto v letních parnech rostlinu jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 80%.

Hnojení

Od března do září, 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro orchideje, které neobsahují vápno.

Přesazování

Přesazujeme pouze v případě, že kořeny coelogine vyčnívají z květináče a rostlina špatně roste. Coelogine totiž, stejně jako všechny orchideje, přesazování špatně snáší. Obvykle ji přesazujeme po 3 až 4 letech, aby květina dobře rostla. Květináč však nesmí být příliš velký. Jako půdu použijeme speciální koupenou zeminu pro orchideje. Můžeme si ji připravit sami z 1 dílu jemně mletých kořenů kapradí, 1 dílu jemně drceného mechu, 1 dílu lehké kypré drnovky a 1 dílu listovky. Můžeme použít i jinou směs, a to: 1 díl kypré rašelinové zeminy (nejlepší je svrchní hnědá rašelina ) a 1 díl jemně drcené borové kůry.

Množení

Coelogine rozmnožujeme dělením a vzdušnými kořeny.

Choroby

Hnědé skvrny na listech

Jsou-li skvrny tvrdé a suché, příčinou je popálení sluncem. Skvrny neodstraňujte, ale zajistěte před přímými slunečními paprsky přistínění. Jsou-li skvrny měkké, je to příznak houbové choroby. V tomto případě napadanou část rostliny ihned odstraňte.

Vodorovný nebo skloněný růst

Nejčastější příčinou je nedostatek světla, orchideje totiž potřebují velice dobré osvětlení. Pokud však má orchidej dostatek světla a přesto je skleslá, možnou příčinou je nesprávná zálivka.

Plesnivý povlak na listech

Příčinou je padlí, které se může se šířit při častém mlžení listů za chladna, a také pokud je vypařování vody z listů omezené.

Žádné květy

Příčinou jsou nevhodné podmínky prostředí, ve kterém orchidej pěstujete. Tato příčina se zároveň také projevuje nezdravým růstem orchideje.

Škůdci

Svilušky, štítenky, červci a mšice.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies