Cvičení při osteoporóze

Pokud trpíte osteoporózou, nemůžete si dovolit zatěžovat své tělo stejně jako ostatní sportovní nadšenci. Pomůže vám spíše pomalejší cvičení, které posiluje svaly, jako je například tanec, jóga nebo tai-chi.

Běžící žena s čepicí

Proč cvičit při osteoporóze?

Osteoporóza neboli řídnutí kostí nás omezuje v tom, co dělat můžeme a co ne, neznamená to však, že bychom se tělesné námaze měli vyhýbat úplně. Ba naopak! Správné cvičení dokáže naši kostru posílit a u zdravých jedinců je dokonce prevencí řídnutí kostí.

Ideální cvičení při osteoporóze

Pokud budete pravidelně posilovat svaly, donutíte tím kosti, aby také sílily. Nejlepší je samozřejmě cvičit od mládí a vytvořit si tak pevnou a zdravou kostru, ale ne každý z nás miloval tělocvik. Jaké cviky jsou tedy nejlepší, když máme na krku osteoporózu a nehodláme jen nečinně koukat, jak naše kosti stále více slábnou? Vybírejte si cviky relaxační, které zlepšují také koordinaci a psychiku (jóga, tai-chi, Pět Tibeťanů), z posilovacích cviků vynechejte prudké a rychlé pohyby.

Cvičit můžete i doma

Pokud se vám nechce navštěvovat kurzy jógy, jednoduše do svého denního programu zařaďte více chůze (zvláště výborná je chůze do schodů), doma si občas zatančete a přiměřeně se protahujte. Můžete si také zakoupit míč a cvičit na míči.

Pohyb – základ zdraví

Řídnutí kostí se dá předcházet dostatkem vápníku, vitamínu D, tím, že nebudete kouřit, nadměrně užívat alkohol a kávu. Pokud to vše dodržíte, ale celé dny prosedíte u TV, svým kostem příliš nepomůžete. I lehké, ale pravidelné cvičení pomáhá udržovat váš organismus zdravý.

 
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies