Cvičení versus dieta

Někdo se snaží zhubnout s pomocí nejrůznějších diet, jiní si zase raději zacvičí. Nejúčinnější je samozřejmě kombinace obojího, ale i v tomto případě musíte vědět, jak na to, jinak bude vaší úsilí bezvýsledné!

Žena držící jablko a sladké koláčky

Cvičení nebo dieta?

Samotné cvičení ani dieta sama o sobě k radikálnímu a hlavně trvalému zhubnutí nestačí. Je jasné, že prvním klíčem k úspěchu je, aby byl váš energetický výdej větší než příjem. Pokud ale budete trpět hlady, tělo si z obav před vyhynutím uloží tuky do zásoby a jednoho dne se vaše vůle stejně zlomí a vy budete ve výsledku vážit možná ještě více než na začátku svého dietního předsevzetí.

Stejně tak nepomůže samotné cvičení, jestliže se děje nepravidelně nebo hřešíte kalorickými bombami. A pamatujte – nepatří mezi ně jen sladká či tučná jídla, ale i mnohé nápoje.

Omezte kalorické bomby

Jaká je tedy ideální dietně cvičební kombinace? Nové vědecké výzkumy prokázaly, že zatímco mužům ke snížení hmotnosti stačí samotné cvičení, ženy se musí snažit omezit i v jídelníčku. Není přitom ale nutné rapidně snížit množství přijaté potravy – důležitější je umět si správně vybrat, co jíst. Vyvarujte se tedy smaženým pokrmům, alkoholu, tučným a sladkým jídlům a rozdělte si denní příjem alespoň do pěti porcí.

Cvičte pravidelně

Nejen při jídle, ale i při cvičení je velmi důležitá je pravidelnost – pokud cvičíte jen čas od času a po určité době přestanete cvičit úplně, váha se vám velmi rychle vrátí zpátky. Stydíte-li se cvičit v tělocvičně mezi lidmi, vyberte si sport pro samotáře – například rychlou chůzi nebo jízdu na kole. Vyberte si takový druh sportu, který vás bude bavit!

Pamatujte také, že není nutné cvičit každý den, stačí věnovat se pohybu alespoň dvakrát týdně po dobu 45 minut a udržovat tepovou frekvenci na takové úrovni, abyste byli zadýchaní, ale mohli ještě mluvit – teprve tehdy totiž dochází ke spalování tuků!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies