Cyklistická helma - jak ji vybírat

Cyklistická helma by neměla chybět v základní výbavě žádného cyklisty. Je známo, že cyklistická helma ochrání hlavu až v 90 % pádů. Na co si při nákupu cyklistické přilby dát pozor?

Fialová cyklistická helma

Cyklistická helma – nákup

Navštivte specializovaný obchod, kde vám poradí a budete mít dostatek času k tomu, abyste si vybrali helmu správně. V takových obchodech nenarazíte na helmu, která by neměla atest a nevyhovovala by bezpečnostním požadavkům. 

Cyklistická helma – typy

Pokud nejezdíte na kole závodně, postačí vám běžné typy. Jinak dejte přednost profesionálním helmám. Helmy dělíme na dětské, klasické (silniční nebo horské), helmy pro freestyle, a integrální jednokusové (podobné motocyklovým, používají se pro sjezdy apod.). Ceny helem se podle kvality pohybují řádově od cca 600 Kč do cca 4.000 Kč.

 

Cyklistická helma – materiál

Skelet helmy je tvořen z tvrzeného polystyrenu. Lesklá skořepina helmy musí být odolná vůči nárazu. Pozor na helmy, které nemají skořepinu s oním lesklým plastovým povrchem, ale pouze textilní nebo plyšový potah (postrádá hlavní ochranný prvek).

Cyklistická helma – otvory pro odvětrání

Správná helma by měla mít co nejvíce otvorů pro ideální větrání. Kvalitnější a dražší modely mají více otvorů, ale důležité je také to, aby otvory měly správné tvarování. Otvory zajišťují proudění vzduchu, odsávají pot a vlhkost. Některé helmy mají také v předních otvorech síťku proti hmyzu. Čím více otvorů helma má, tím má také nižší hmotnost.

Cyklistická helma – upínání

O nejvhodnějším způsobu zapínání se poraďte s prodejcem. Helma musí mít upínání klasickým plastovým zámkem na pásku pod bradou. Suchý zip je sice možná pohodlnější, ale není přijatelný z hlediska bezpečného upevnění helmy na hlavě. Pohybu helmy dopředu a dozadu ještě může u dražších modelů zabránit polstrovaný pásek kopírující obvod hlavy.

 

Cyklistická helma – design, barevnost, doplňky

Na barevnost a design se zaměřte hlavně pokud kupujete helmu dětem. Jinak je podstatnější především to, jestli vám helma správně sedí. Nejčastější odnímatelnou součástí helem (pro MTB) jsou štítky nebo kšilty, které chrání před sluncem, větvemi a nečistotami odletujícími od předního kola. Praktickým doplňkem je odnímatelné vnitřní polstrování, které pomůže k lepšímu usazení helmy na hlavě. Z důvodu propocení je vhodné aby bylo odnímatelné pro možnost vyprání.

Cyklistická helma – zkoušení

  • Nechte si dostatečný čas na to, abyste si helmu dobře vyzkoušeli.
  • Helma vás nesmí nikde tlačit, ani vám nesmí být velká a volná.
  • Helmu si při zkoušení zapněte (podle vaší velikosti hlavy), zjistěte potřepáním hlavy, zda vám přilba dobře sedí.
  • Helma by také neměla být příliš těžká.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies