Daně / jak získat daňovou výhodu

Koncem března zavládne v mnoha českých domácnostech a firmách spěch. Hledají se možnosti, jak před podáním daňového přiznání ušetřit na daních. Děje - li se tak v mezích zákona, není co namítat. Ale pozor na chyby či úmyslné podvody!
Papír s perem

Při přiznání daní platí jen pravdivé a úplné podklady

  • Zákon o dani z příjmu, který se týká všech právnických nebo fyzických osob v něm uvedených, je natolik složitý, že z právního hlediska nelze doporučit zejména podnikatelům, aby jej sami aplikovali, pokud nemají potřebné vědomosti a znalosti.
  • Samotné přiznání k dani může být zpracováno i za pomoci účetního poradce, ale zastupování v daňovém řízení lze svěřit jen daňovému poradci, zejména tehdy, chce-li fyzická osoba posunout povinnost podat daňové přiznání až na 30. červen kalendářního roku. Na to pamatujte.
  • Zaměstnanci mohou pořádat o vyřízení daňových záležitostí svého příjmu ze závislé činnosti svého zaměstnavatele.
  • Ani nejlepší daňový či účetní poradce vám nemůže úspěšně a v souladu se zákonem snížit daň, nemá-li úplné a pravdivé podklady. Za pravdivost a úplnost neodpovídá poradce, ale ten, pro něhož poradce podklady zpracovává.
  • Nevěřte na zázraky daňových úlev, většinou mohou mít za následek dodatečnou daň a penále, které finanční úřady pak tvrdě vymáhají.

Jak legálně získat daňovou výhodu

  • U penzijního připojištění je optimální měsíční úložkou částka 1500 měsíčně. Zajišťuje jak státní příspěvek, tak nejvyšší možnou daňovou úlevu.
  • Pokud si na penzi spoříte méně, můžete vše napravit třeba před koncem roku jednorázovou platbou. Musíte to však svému penzijnímu fodu předem písemně oznámit. Důvodem je vystavení potvrzení, které je pak přílohou k daňovému přiznání.
  • Jednorázově můžete před koncem roku kvůli vyšší daňové úlevě doplatit také stavební spoření. Na rozdíl od předchozího bodu tak můžete učinit i bez písemného oznámení.
  • Nižšího základu daně lze dosáhnout i odečtením darů, jimiž jste například sponzorsky přispěli škole, jež navštěvuje vaše dítě. Hodnota daru však musí buď přesáhnout 2% základu daně nebo musí být v minimální výši jeden tisíc korun a zároveň nesmí být celkový odpočet vyšší než 10% základu daně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies