Darování vajíček - jaké podmínky musíte splňovat?

V České republice se neplodnost může léčit metodou darování vajíček. U nás je však zcela legální.

Darování vajíček - jaké podmínky musíte splňovat?

 

Vajíčko darují ženy, které se léčí s vlastní neplodností metodou IVF, což je zkratka pro mimotělní oplodnění. Dárkyní se můžete stát i dobrovolně. Tyto ženy pak chtějí svá vajíčka darovat jiným ženám. Existují však přísné podmínky, které musí splňovat nejen dárce, ale i příjemce.

 

  • Jaké jsou tedy podmínky dárcovství?

 

Do programu darovaného oocytu (ED) jsou zařazovány ženy, které nemohou bez další odborné pomoci otěhotnět. Je to jedna z možností při léčbě neplodnosti. V programu jsou ženy, jejichž tělo není schopné ani po stimulaci vyprodukovat vajíčko.

 

Patří tu i ženy, které prodělaly nějakou závažnější nemoc. Po chemoterapii či předčasném ovariálním selhání již neexistuje možnost, jak získat vajíčko. Také se tu řadí i ženy, u nichž lze získat vajíčko, ale z nějakého důvodu se jim prostě nedaří otěhotnět. Pak jsou tu ještě ženy, které mají nějakou genetickou vadu, kvůli níž nemohou mít děti.

 

  • Dárkyně a příjemkyně vajíček - co musí splňovat?

 

U příjemkyně nesmí věk přesáhnout 47 let a měly by mít na děložním hrdle normální kolposkopický a cytologický nález. Nález na prsou musí být normální palpační. Pokud má žena nad 40 let, je nutné nejprve provést mamografické vyšetření prsou.

 

Žena také musí projít testem na pohlavně přenosné choroby. Testuje se především na žloutenku typu B a C a provádí se i test na HIV a syfilis. Vše musí být negativní. Z děložního hrdla se odebírají vzorky, které musí být negativní na kapavku, mycoplasmata i chlamydie. Ještě se pak u muže provádí spermiogram.

 

Dárkyně pak musí splňovat věkové rozmezí od 18 do 35 let a musí mít dobrý zdravotní stav. Vybočování z norem, co se týče jejího vzhledu a inteligence, nepřipadá v úvahu. Všechny dárkyně musí podstoupit genetické vyšetření i testy na pohlavně přenosné i ostatní nemoci.

 

Provádí se tedy opět testy na HIV, žloutenku typu B a C, na syfilis a chlamydie a také musí být oproti příjemkyním testovány na cytomegalovirus. Dárkyně pak musí zajít na preventivní gynekologickou prohlídku a také se ji stanoví hladina hormonů v krvi. Pokud je vše v pořádku a všechny podmínky jsou řádně splněny, naplánuje se stimulační cyklus, který končí odběrem vajíček.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies