Dejte mozku výživu

Máte čas od času pocit, že vám to až tak dobře nemyslí? Možná nedáváte mozku tu správnou výživu a problém je na světě. Člověk pak hledá příčinu bůh ví , kde a bojí se co by to mohlo být. Přitom jen stačí nějaké potraviny z jídelníčku vyškrtnout a nějaké zařadit. Potravin, které podporují funkci mozku je celá řada, povíme si o nich.

Lidský mozek

Základem jsou sacharidy!!!

Největším a nejdůležitějším zdrojem energie pro mozek jsou sacharidy a to především ty s nízkým glykemickým indexem. Takové cukry se pomalu uvolňují a pomáhají udržet hladinu glykémie v rovnováze. Pokud se hladina cukrů v krvi neustále mění, pocítíte únavu a budete mít problémy se soustředěním. Které potraviny mají nízký glykemický index? Samozřejmě ovoce a zelenina, celozrnné pečivo a další celozrnné výrobky. Kromě sacharidů s nízkým glykemickýcm indexem je také důležitý jednoduchý cukr a to glukoza. Dopřejte si tedy například med a uvidíte, jak váš mozek pookřeje. Neurony obsahují specifické tuky a specifické tuky také vyžadují ze stravy. Jde o omega-3-mastné kyseliny, najdete je v rybách, ve lněném semínku a ve vlašských ořeších. 

Antioxidanty proti volným radikálům

Neurony jsou velice náchylné k napadení volnými radikály, proto je důležité příjímat potraviny obsahující antioxidanty. Antioxidanty se navazují na volné kyslíkové radikály a tím snižují jejich nebezpečnou aktivitu. Tyto látky také podporují paměť a dedukci. Kde se skrývají? V čerstvých bylinkách, malinách, borůvkách, jahodách, brokolici, paprice a také v zeléném čaji.

Minerály a vitamíny

Pro správnou činnost mozku je třeba dodat velmi důležitý hořčík. Nedostatek horčíku na sobě poznáte témeř okamžitě a není to nic příjemného. Dodá vám ho již zmiňovaný med, banány nebo sušené meruňy. Neméně důležité jsou vitaminy skupiny B, především B1, B5, B6, B9 a B12. Vitaminy B1 a B9 najdete v obilovinách, těstovinách, pečivu, banánech a zelenině. Zbytek vitamínů B ukrývá kuřecí maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.

Jídlem proti stresu a depresi

Je to tak, stravování ovlivňuje ať už pozitivně nebo negativně činnost našeho mozku. Spávně zvolené potraviny mohou a umí zatočit  s úzkostí, stresem, s duševními poruchami a dokonce umí bojovat také s neurologickým onemocněním. Prospívat svému mozku můžete zařazením těchto potravin na váš stůl: mandle, vlašské ořechy, lněné, dýňové a slunečnicové semínko, ovesné vočky, celozrnné pečivo, vejce, mořské ryby, hovězí maso, čočka, listová zelenina, brokolice, květák, rajčata, pomeranče, banány, borůvky nebo avokádo. Pokud se budete těmito dobrotami ládovat, bude váš mozek plný energie a bude šlapat jako hodinky. Paměť se osvěží, dokážete se bez problémů soustředit a pak všechno půjde jako po másle. 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies