Dejte si saunu

Přejete si udělat něco dobrého pro své zdraví i pro svou pokožku? Navštivte saunu a dopřejte si několikaminutovou relaxaci v páře. Prospěje vám to!

Žena v ručníku vcházející do sauny

Sauna neboli parní lázeň funguje už nejméně osm století a pravděpodobně pochází ze severní Evropy. Světovým průkopníkem této oblíbené činnosti je Finsko, kde si saunování užívá téměř každý dospělý člověk. Za saunou ale nemusíme jezdit až do Finska, v České republice je podobných lázní dostatek. Stačí si jen vybrat tu, které je v místě našeho bydliště a uvážit, zda je saunování vhodné zrovna pro nás.

Saunování zvyšuje tělesnou teplotu

V sauně se pohybuje teplota mezi 40° až 110°C, zde záleží na tom, jakou teplotu snesou všichni přítomní saunující. Při velmi vysokých teplotách se pobyt v páře doporučuje pouze na pár minut, obecně se ale nemá překračovat 15 minut a to ani při nejnižších teplotách. Při saunování se zvyšuje tělesná teplota každého člověka o zhruba jeden stupeň Celsia a rovněž stoupá i teplota pokožky, a to až o deset stupňů Celsia.

Pozitivní účinky saunování

Pobyt v horké páře má pozitivní vliv na srdce a cévy, nicméně pacienti trpící kardiovaskulární poruchou by se nejdříve měli poradit se svým lékařem, zda je pro ně sauna vhodná či nikoli. Saunování upravuje krevní tlak, pokožka se lépe prokrvuje a z těla odcházejí toxiny. Dochází k celkovému utužení organismu, jako i celého obranného mechanismu (imunitní systém), zmírňuje dýchací potíže a pravidelné návštěvy se výrazně podílejí na zlepšení stavu pokožky.

Během saunování odchází z těla velké množství vody, je proto třeba dodržovat pokyny, které kromě jiného nařizují správný pitný režim. Pokud se chcete zbavit například celulitidy na problémových partiích, saunu spojte s masážemi, které dokážou zázraky.

Saunování je zakázáno v případě, že trpíte srdeční chorobou, máte zvýšenou teplotu a do veřejných lázní nevstupujte s kožní vyrážkou či jinou infekcí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies