Deprese – jak ji překonat?

Deprese občas přepadne i naprosto pohodové jedince. Pocity nepřekonatelného smutku a skleslosti se mohou objevit po těžké události nebo i bez zjevných příčin. Depresím lze naštěstí úspěšně čelit.
Ženská tvář
Pocity skleslosti a úzkosti, pocity zoufalství, beznaděje nebo vlastní zbytečnosti, to všechno je deprese. Může přijít po rozchodu s partnerem, po vyhazovu z práce apod. Někdy se ale objeví bez zjevných příčin.

Deprese – jak ji překonat

V první řadě budete muset změnit přístup sami k sobě. Nehledejte na sobě jen chyby a nebuďte přehnaně sebekritičtí. Naopak na sobě hledejte to kladné. Zeptejte se třeba přátel, co se jim na vás líbí. Budete překvapeni, kolik pozitivních vlastností najdou.

 

Pokud máte pocit, že vás do deprese dostávají jiní lidé a nelíbí se vám jejich chování vůči vám, uvědomte si, že druhé lidi změnit nemůžete a že je jen na vás, nakolik se necháte jejich chováním vyvést z míry. Chovejte se k nim tak, jak by jste si přáli, aby se oni chovali k vám.

Výčitky a katastrofické scénáře

Pokud se vám něco nepodaří a vy si to celé dny vyčítáte, zbytečně si škodíte a vůbec nikam se neposunete. Naopak si odpusťte a hoďte to za hlavu. Stojíte-li před nějakou důležitou událostí, neuvažujte hned, co všechno hrozného by se mohlo stát. Naopak si představujte, jak všechno zvládnete. Jedině tak můžete na událost dorazit odpočinutí a svěží a právě proto nakonec akci skutečně zvládnete!

Přehnaná očekávání

Očekáváte, že vám druzí budou plnit nevyslovená přání? Musí přece sami vidět, co chcete, říkáte si. Jenže lidé vám do hlavy nevidí. Proč se neušetřit starostí a neříci jim to na rovinu? Upřímnost a správná komunikace odstraní mnoho vašich problémů. Neřešené a odkládané starosti jsou pro deprese živnou půdou. Začněte je tedy řešit!

Pesimismus ne!

Z nepříjemných událostí se pokuste vzít si to dobré. Například ztráta zaměstnání nemusí hned znamenat, že už nikdy dobrou práci nenajdete. Právě naopak! Je tu šance, že najdete práci ještě lepší! Věřte pouze tomu pozitivnímu a na hlas, který ve vás mluví o opaku, se nezlobte. Je to vaše staré já, které v mysli zapustilo hluboké kořeny. Okolí se nemusí měnit, aby jste byla šťastná. Změnit se musí váš pohled na svět.

Deprese je tady – co teď?

Pokud vás deprese přece jen zastihne, snažte se dělat cokoliv, co odvede vaše myšlenky jinam. Zavolejte své oblíbené kamarádce, zacvičte si, běžte si koupit něco pěkného apod.

Deprese – když ji sami nezvládáte

Pokud jste neustále smutná, nechcete s nikým komunikovat, přejídáte se nebo naopak vůbec nemáte chuť k jídlu, máte problémy se spaním, nemáte chuť na sex nebo dokonce uvažujete o sebevraždě, vaše deprese je opravdu vážná. V tomto případě zřejmě nebudete schopna překonat ji sama, proto vyhledejte odborného lékaře.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies