Děti a jaký mají vztah k přírodě

V dnešním světě moderní techniky mají naši potomci větší vztah k počítačům a televizi než k přírodě. A tak raději vysedávají doma u počítačových her než aby se proběhly venku.
Dívka sedící na otepi slámy uprostřed pole s lesem v pozadí
Vztah dětí k přírodě je čím dál tím chladnější. Doba, kdy se děti rozplakaly, pokud si nemohly jít hrát ven, je pryč. Souvisí s tím i problém nadváhy a díky nedostatku pohybu také problém snížené imunity dětí. S nedostatkem kontaktů s přírodou upadá i orientační smysl a cit pro počasí. Dětem chybí zodpovědnost za přírodu a chovají se k ní tudíž lhostejně. Ve světě moderní techniky mají naši potomci větší vztah k počítačům a televizi. A tak raději vysedávají doma u počítačových her než aby se proběhly venku.

Přírodu dětem nenahradí ani zahrada před domem, která má v dnešní době funkci spíše praktickou (posezení, grilování masa). Děti se potřebují seznámit s koloběhem přírody, s chovem hospodářských zvířat, s pěstováním zeleniny apod. Některé děti mají dokonce z přírody strach, je pro ně neznámým prostředím. Problém nespočívá jen v současné přetechnizované kultuře, ale také v nedostatku přírody ve městech. Děti si pobyt v přírodě představují návštěvou ZOO nebo výjezdem na kole či bruslích do místního parku. Venkovský život je nezajímá a nudí.

Jak dětem přírodu přiblížit?

Pokuste se zorganizovat výlet do přírody spojený s nějakými aktivitami, aby se dítě nenudilo. Výborné jsou taky turistické oddíly a školní výlety. Děti napodobují své rodiče, proto se snažte získat vztah k přírodě také vy.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies