Děti a kapesné

Kdy dětem začít vyplácet kapesné a jakým způsobem? Mají se vůbec dětem dávat peníze? Tyto otázky si jistě jednou položí každý rodič. Poradíme vám, jak a kdy svým potomkům vyplácet kapesné, aby nevznikaly případné konflikty.
Růžové dřevěné prasátko

Kapesné

Se vyplácí dítěti většinou zdarma a pravidelně na jeho drobné nákupy. Nikdy peníze nepoužívejte jako prostředek k odměnám a trestům. I když dítě něco provede, jeho kapesného se nedotýkejte.

Kapesné - kolik?

Jedině s malými částkami kapesného se dítě naučí správnému hospodaření. Nejdříve si bude kupovat to, co nejnutněji potřebuje a teprve pak si splní svá přání. Na nákladnější věc si bude muset šetřit, čímž si bude vážit peněz o to víc. Výši kapesného upravujte s věkem a měnícími se potřebami dítěte.

Kdy začít dítěti vyplácet kapesné?

Nejdříve tehdy, kdy už umí počítat. V dřívějším věku ještě nemá dítě o funkci peněz vytvořenou správnou představu. Vyplácejte dítěti peníze v pevně stanovený den.

Jak často dítěti vyplácet kapesné?

Pokud budete dítěti vyplácet kapesné moc často, bude je utrácet za laskominy a nedůležité věci. Menším dětem nedávejte kapesné častěji než dvakrát týdně, větším maximálně dvakrát do měsíce.

Jiné způsoby vyplácení kapesného

Výplata za práci

Tzn., že dítěti vyplácíte ve stanovených termínech určitou částku jako odměnu za provedení drobných domácích prací. Takové vyplácení ale bývá příčinou konfliktů. Děti plní své úkoly jen kvůli penězům, ne z pocitu, že by chtěli sami od sebe pomoci. Vyplácení peněz tímto způsobem není nejlepším prostředkem, jak dítě naučit správnému hospodaření s penězi.

Peníze na požádání

Tato metoda vám umožní kontrolovat výdaje, protože jsou vždy uvolňovány na přesně daný účel podle potřeby. Není tedy pevně stanovený žádný termín ani limit. Dítě však nesmí nabýt jistoty, že peníze dostane vždy, když o ně zažádá a domnění, že mají rodiče nevyčerpatelné zdroje. Proto je třeba někdy dítě odmítnout.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies