Děti a peníze

Jak vychovávat dítě, aby si vytvořilo zdravý vztah k penězům? Jak vysvětlit, že mu nemůžeme koupit na co si prstem ukáže? Ovlivňují naše děti více televizní reklamy nebo to, jaký vztah k penězům máme my sami, jeho rodiče?
Holčička s červenou látkou přes hlavu

Představy dětí o penězích

V předškolním věku děti ještě nemají o pěnězích žádnou představu. Mylně se domnívají, že směňování peněz (nákup, prodej) je jen jakási hra. Kolem svých sedmi let už jsou schopny rozlišit jednotlivé bankovky, začínají si uvědomovat souvislosti a uvědomují si, že dospělí musejí chodit do práce, aby měli peníze. Teprve s nástupem do školy děti začínají chápat systém nákupu a prodeje a pomalu si umí spočítat, kolik dostanou nazpět.

Vztah rodičů k penězům a jeho vliv na dítě

Děti přejímají chování svých rodičů a totéž platí ve vztahu k penězům. Pokud jste rozhazovační, dítě nevidí důvod, proč by jste mu nemohli koupit čokoládu, bonbóny a autíčko na ovládání. Pokud se vás dítě ptá na peníze, neodvracejte téma jinam. Dítě může získat pocit, že jde o tabu, o něco špatného a nečestného.

Dítě a reklama

Reklama ovlivňuje nejen nás, ale i naše děti. Právě ony jsou snadným cílem marketingových triků a přesvědčovacích technik. I proto by jste měli dohlížet na to, aby váš potomek celý den nevysedával u televize. Vysvětlete dítěti, že existuje i jiná podoba bohatství, ve formě lásky.

Jak dítěti vysvětlit, že mu nemůžeme koupit vše

Když se snažíte dítěti vysvětlit, že mu nemůžete koupit vše, na co si ukáže, uveďte příklad sami na sobě. Ani všechna rodičovská přání nemohou být uskutečněna. Naučit dítě, aby si uvědomilo, že peníze je třeba užívat s rozvahou, můžete také tak, že jej zasvětíte do tajemství složenek za elektřinu, nájem apod.

Umění dávat

O Vánocích mají děti často pocit nezaslouženého obdarování. Ukažte jim také druhou stránku věci, že radost může přinášet nejen přijímání, ale také obdarovávání. Berte je sebou na oslavy narozenin a povzbuďte (nenuťte) jej, aby oslavenci také něco darovali, třeba vlastnoručně namalovaný obrázek.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies