Dětská obezita - začněte ji řešit včas

Domníváte se, že dětskou nadváhu řešit nemusíte, neboť z toho vaše dítě postupem času vyroste? Pak vás musíme upozornit, že se můžete zmýlit a to pořádně.

Dětská obezita - jak si s ní poradit?

 

Každý malý špíček u svého dítka opravdu nemusíte hned drasticky kritizovat a řešit. Ale je dobré vědět, kdy se do toho musíte jako rodiče vložit a včas zasáhnout. Dítě totiž samo nepozná, co by mělo a nemělo jíst.

 

Prevence - nejefektivnější způsob, jak se tomuto problému vyhnout

 

Dětský tuk už není v dnešní době není ničím přirozeným, tak jak to bylo kdysi. Časy se mění. V dnešní době už neplatí to, co si možná ještě někteří z vás pamatují. Dospívajícím dětem se zásadně změnila náplň volného času.

 

Také stravování a dostupnost cukrovinek prošlo určitými změnami. Navíc dnes skoro všude najdeme podniky s rychlým občerstvením a vezměte k tomu všemu ještě v potaz to, jak na nás ve velkém a ze všech stran útočí reklamy. A děti se nechají mnohem snadněji zmanipulovat.

 

Staňte se pro dítě tím správným vzorem

 

Ve výchově je nejúčinnější tzv. “nápodoba”. Děti prostě napodobují chování svého okolí a snaží se vytvářet normy, kterými se pak později bude řídit. A kdo je dítěti nejblíž a je tak pro něj vzorem? No přeci vy - rodiče. 

 

Pokud tedy vy nebo někdo z jeho přátel máte problém se svou hmotností, pak hrozí, že se tato skutečnost pro dítě stane něčím přirozeným. Bude nadváhu vnímat jako určitou normu. Jakmile se dítě s nadváhou smíří, je už většinou pozdě nějak to řešit. Poté už jsou všechny pokusy o snížení váhy doslova boj.

 

Jelikož se děti rádi “opičí”, přebírají tak mnohdy i ty špatné a nezdravé zvyky nejen ve stravování, ale i ve všech ostatních oblastech života. Změna životosprávy by tedy měla proběhnout u všech členů rodiny. Buďte svému dítěti oporou i příkladným vzorem.

 

Především pamatujte na to, abyste při výběru potravin dávali přednost kvalitě a složení konkrétního produktu. Nehleďte jen na cenu, zdraví je přece cennější. Své dítě naučte i to, že by mělo jíst pravidelně. Myslete také na pestrost a čerstvost konzumovaných surovin a na to, že by každá porce jídla měla být vyvážena porcí ovoce nebo zeleniny.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies