Dětské zlozvyky

Řada malých dětí si osvojí nějaké zlozvyky. A ty dokáží rodiče pěkně potrápit, protože musí na ně neustále upozorňovat. Jde především o to, že zlozvyky jsou nepůvabné, nespolečenské a navíc i mnohé z nich odporují základním hygienickým pravidlům.

Holčička a špinavé ruce

Dětské zlozvyky – kdy vznikají?

K zlozvyku se dítě může uchylovat v době, kdy se nudí, je nespokojené, zklamané nebo potřebuje-li prostě utěšovat. Většina dětí se jich zhruba do 4 let nepozorovaně zbaví, někdy to ale může být obtížnější.

 

Dětské zlozvyky – cucání palce

Asi polovina tříletých dětí si cucá palec a některé děti si tento zlozvyk podrží až do 6 nebo 7 let. Mohou si tím pokřivit přední zuby. Podobný účinek může mít také časté cucání nějaké hračky.

 

 

Co dělat

Pokud je dítě mladší než půl roku, je vhodné mu nabídnout raději dudlík, po kterém se zuby nepokřiví. Větší dítě je nutné motivovat např. menší odměnou.

 

 

Dětské zlozvyky – prst v nosíku

Takové „dloubání” v nose, dokáže být pro dívající se pěknou zkouškou nervů. V zásadě „obsah” nosíku není zdraví škodlivý – žaludeční šťávy se s ním vypořádají a bakterie zneutralizují, ale tento zlozvyk je společensky nepřijatelný.

 

 

Co dělat

Doma by neměl být vzduch příliš suchý, proto je vhodné udržovat příjemné mikroklima pomocí zvlhčovačů, odpařovačů s vodou apod. Dále platí (jako u všech zlozvyků) neustále upozorňování a opakování pravidel slušného chování.

 

 

Dětské zlozvyky – neumyté ruce

Umytí rukou mýdlem zlikviduje 200 miliony bakterií. Bohužel, aby se to stalo pro dítě samozřejmostí a zvykem, je nutné se obrnit… Navíc neumyté ruce mohou způsobovat žaludeční či jiné infekce.

 

 

Co dělat

Dítě si musí uvědomit, že ruce se umývají před každým jídlem a po použití záchodu. Malé děti se samozřejmě neobejdou bez pomoci rodičů nebo jiného dospělého člověka.

 

 

Dětské zlozvyky – milovaná zvířátka

Dětem se obtížně vysvětluje např. to, že svého „chlupatého” miláčka nemohou pusinkovat, protože se tak zvíře může stát nositelem řady nemocí (salmonelóza, hlísty).

 

 

Co dělat

Máme-li doma psa nebo kočku, pravidelně, dvakrát do roka provádíme odčervení a protihlístovou terapii. Misky na vodu a potravu domácím mazlíčkům každý den řádně myjeme horkou vodou. A samozřejmě je důležité neustále dětem opakovat: brát zvířata do náruče a hladit ano, ale nikdy pusinkovat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies