Dětský pokojíček podle feng-šuej

Pro správný vývoj dítěte je nutná zdravá strava, dostatečný pohyb, čas na zábavu, ale také vzdělání. S nástupem do školy se vaše dítko musí vypořádat s nemalým stresem, a proto je důležité, aby se domácí příprava do školy odehrávala na co nejvhodnějším místě v jeho pokoji. Pokud je dítě roztěkané a neschopné udržet si pozornost, je jeho pracovní plocha zřejmě umístěna ve špatné “zóně”. Už jste slyšeli o feng-šuej?

Dítě kreslící barevnými pastelkami

Feng-šuej

Učení feng-šuej vychází z tradičního čínského umění, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Feng-šuej se pokouší nastolit harmonii v prostoru, a tím umožnit plynutí nerušené energie čchi. Prostor může představovat dům, byt, pracoviště a také dětský pokoj. Umění feng-šuej učí, jak správně vytvářet rovnováhu a harmonii kolem nás a hlavně v nás samotných. Správné rozmístění nábytku, vhodné použití barev na stěnách a různých doplňků může vytvořit harmonii v prostoru. Můžete tak posílit svou kariéru, partnerský vztah nebo i kreativitu a soustředění vašich malých ratolestí.

Dvě funkce dětského pokojíčku

Každý rodič si dozajista přeje, aby právě jeho dítě bylo zdravé a dobře se učilo. Feng-šuej vám může pomoci se správným rozdělením pokoje, aby energie mohla správně plynout.

Dětský pokoje je místo, kde dítě spí, hraje si a také se učí. Proto by měl být každý dětský pokoj rozdělen na dvě základní zóny - klidovou a aktivní. Pokud nelze zóny fyzicky od sebe oddělit, můžeme je rozčlenit pomocí doplňků aspoň opticky. Například kobercem, paravánem nebo nábytkem.

Klidová zóna

Zde se odpočívá a tělo se regeneruje. V této oblasti by se měla vyskytovat jenom postel a nic jiného. Postel by měla být co nejdále od vstupních dveří, ne přímo pod okny a nohy od postele by neměly směřovat ke dveřím. Za hlavou spícího dítěte by měla být pevná opora například zeď, čelo postele nebo skříň. Dřevo je nejideálnější materiálem pro dětskou postel a její hrany by měly být oblé. Dle feng-šuej postel bez úložného prostoru umožňuje energii čchi volně cirkulovat. Nad postelí není vhodné usazovat police. Pro kvalitní spánek použijte ložní prádlo pastelové barvy a z přírodního materiálu. Rostliny do dětského pokojíčku raději nedávejte, tak jako akvárium nebo domácí mazlíčky. Narušují harmonii v prostoru.

Aktivní zóna

Ta tvoří část pokoje, kde si děti budou hrát, učit se a pracovat. Oproti klidové zóně, zde by měla panovat atmosféra zábavy a aktivního soustředění se na studium.

Členění nábytku v aktivní zóně

Pracovní stůl

Nejlepší pozicí pro pracovní stůl se stane místo, z kterého dítě uvidí na vstupní dveře a bude mít přehled kdo do pokoje vchází. Tak jako u postele, tak i při sezení u pracovního stolu by dítě mělo mít za zády zeď, ne okna. Soustředění zvýší pořádek a co nejméně věcí na stole.

Skříně

Do dětského pokoje volte skříně s uzavřenými policemi, které mají nejlépe celodřevěné dvířka nebo dvířka s matným sklem. Materiál skříně volte zase z přírodního materiálu a se zaoblenými okraji.

Dekorační prvky

I když nám moderní doba přináší mnohé dekorace, které hýří barvami a nápaditým designem, snažte se umístit do pokojíčku neagresivní motivy a dekorace. Obrázek zvířete, které je milé už jen pohledem, bude určitě správnou volbou.

Pohrejte si s myšlenkou feng-šuej a zkustě alespoň něco změnit v dětském pokoji. Za zkoušku člověk nic nedá a výsledek se určitě dostaví rychleji než jste čekali. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies