Dieta eliminací potravin

Máte podezření, že vám některé potraviny nesedí a po jejich konzumaci se necítíte dobře? Zkuste je na čas vynechat a poznat, co je příčinou vašich potíží. Eliminační dieta a nesnášenlivost některých potravin spolu úzce souvisí.

Rozložené plátky masa

Eliminační dieta vám může pomoci

Stravování je skutečně natolik individuální, že třeba i "životně důležitá vláknina" v zelenině může v individuálních případech působit velké potíže.

Eliminační dieta - postupně si vytvoříte vysledováním a následným respektováním souvislostí mezi tím co jste snědli (a také v jakých souvislostech jste to snědli ) a tím jak jste se pak cítili - obrázek o tom, které potraviny vaše tělo nesnese.

Jen vlastním experimentováním s eliminačními dietami si můžete postupně vytvořit jedinou správnou a pravdivou informaci o tom, které z potravin vám opravdu prospívají, a které vám naopak škodí.

Jak eliminační dieta funguje

Eliminační dieta musí fungovat minimálně tři týdny. Nejlépe uděláte, budete-li mít silnou vůli a vydržíte vynechat 4 týdny podezřelou potravinu či skupinu potravin. Při eliminační dietě dodržujte pitný režim!

Po uplynutí očistné stravovací pauzy si naopak této dlouhodobě odpírané potraviny či skupiny potravin dopřejte a snažte se vnímat, jak na tuto potravinu tělo reaguje.

Pokud se vašim potížím na konci testovacího období ulevilo a po návratu k podezřelé potravině opět přitížilo, pak to znamená, že právě dočasně eliminovaná potravina vám škodí.

Jak s eliminační dietou začít

Eliminace masa a vajec

Téměř vždy se doporučuje začít s eliminací tzv. purinových látek (nejezte maso včetně ryb a pro jistotu ani vajíčka). Tyto potraviny ze všech nejvíc tělo zanášejí nestravitelnými složkami.

Eliminace mléčného cukru

Vynechte sladké mléko a výrobky s obsahem mléčného cukru - laktózy. Dopřát si však můžete jogurty a kysané mléčné výrobky.

Eliminace všech bílkovin

Jsou lidé, kteří nesnáší ani samotnou mléčnou bílkovinu. V případě podezření zkuste vynechat veškeré mléčné výrobky.

Eliminace potravin a nedostatek minerálů

Eliminací potravin může dojít k nedostatku některých vitamínů nebo minerálů. Je proto vhodné nahradit například bílkoviny z masa bílkovinami mléčnými, v případě doplnit chybějící látky vitamínovými preparáty nebo doplňky stravy. Výbornou variantou je zeštíhlující minerální kúra Hollywood Mineral Fit Slim, která zásobí vaše tělo potřebnými minerály, odbourává škodlivé látky a ještě díky svému unikátnímu složení urychluje odbourávání tuku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies