DNA
DNA je zánětlivé kloubní onemocnění, které je charakterizováno zvýšenými hodnotami kyseliny močové, která se v těle usazuje. DNA způsobuje záchvatovité bolesti kloubů (v kloubech prstů, kolenech nebo v kotnících). Aby se onemocnění dále nezhoršovalo, měla by se dodržovat speciální dieta.
Vhodné potraviny
Mléko, podmáslí, kysané výrobky, sýry, tvaroh, jogurty, rostlinný olej, olivový olej, rostlinný tuk, těstoviny, moučné pokrmy, kukuřičná mouka, pečivo, hlávkový salát, čerstvá zelenina, brambory, kukuřice, čerstvé ovoce, kompoty, ovocná zmrzlina, puding, sušenky, koktejly, želatina. Jako koření lze použít kmín, pažitku, majoránku, petržel.
Vhodné nápoje
Minimální příjem tekutin by měl být alespoň 3 litry denně. Vhodný je ovocný čaj, voda se šťávou a minerální voda.
Méně vhodné potraviny
Libové hovězí maso, vařené drůbeží maso, šunka, sladkovodní ryby, vařená a smažená vejce, smažený sýr, tvarohové knedlíky, bramborové knedlíky, tučné zmrzliny, máslo, květák, houby, fazole, rýže. Z ochucovadel sůl.
Vhodné jsou malé porce. Při této dietě je povoleno maximálně 100 gramů masa (váženo v syrovém stavu) denně.
Méně vhodné nápoje
Minerální voda s větším obsahem minerálních látek, káva, černý čaj, přírodní vína.
Nevhodné potraviny
Mořské ryby, rybí konzervy, slanečky, olejovky, sardinky, sleď, vnitřnosti (játra, brzlík, ledvinky), játrové paštiky, kuřecí a telecí maso, nakládané maso, uzené maso, tučné maso, uzeniny, zvěřina, masový vývar, plísňové sýry, uzené sýry, marcipán, čokoláda, živočišné tuky, smažená jídla, majonéza, špenát, křen, kapusta, česnek, rebarbora, hrách, čočka a koblížky. Z koření zejména chilli, pepř, hořčice a sojová omáčka.
Nevhodné nápoje
Veškerý alkohol (i pivo), silný čaj a kakao.
Diskuze