Dieta při onkologickém onemocnění
Význam ovoce a zeleniny
Význam ovoce a zeleniny v rámci prevence nádorů je čím dál častěji zdůrazňován. Příjem poživatin musí být co nejpestřejší.
Je potvrzen vliv zeleniny a ovoce na snížení rizika vzniku nejen nádorů žaludku, tlustého střeva a rekta, ale také nádorů dýchacích cest, močového měchýře či pankreatu. Různé druhy ovoce a zeleniny obsahují různá množství jednotlivých chemoprotektivních látek.
Například brukvovitá zelenina obsahuje kromě relativně vysokých množství vitaminu C také značné množství indolových látek, které se podílejí na detoxikaci mnoha kancerogenů.
Význam luštěnin
Luštěniny jsou nejen vhodným zdrojem bílkovin a vlákniny, ale dokáží snížit syntézu DNA. Chrání střevní sliznici před poškozením. Sojové boby maji vysokou proteinovou hodnotu, obsahují velká množství inhibitorů proteáz, čímž brzdí proces nádorové transformace.
Luštěniny a v nich obsažené látky
Nejvhodnější potraviny při onkologické dietě
Z hlediska obsahu vitaminu E
Kapusta, rýže, hrách ovesné vločky, hrubá mouka. Vysoký obsah mají sójová mouka, vlašské ořechy, vejce, máslo a sýry.
Z hlediska obsahu vitaminu C
Ovoce a zelenina v syrovém stavu, nejvyšší obsah mají: jahody, křen, kiwi, zelí červené grapefruity, rybíz černý, paprika zelená, zelí bílé, pomeranče.
Z hlediska obsahu vlákniny
Ovesné vločky, fazole, hrách, chlép typu Knacke Brott, celozrnný chléb, těstoviny z celohodnotnější zrnné mouky a hlavně jablka svým obsahem rozpustné vlákniny - pektinu.
Z hlediska obsahu energie, bílkovin a tuků
Luštěniny, ryby, tvaroh, kuře.
Rizikové potraviny z hlediska poměru energie, bílkovin a tuků
Máslo, sádlo a podobné tuky, tučné sýry, bílé a sladké pečivo, mleté maso, uzeniny, tvrdý alkohol.
Ideální strava při onkologické dietě
Strava musí být při onkologické dietě co nejpestřejší s vysokým podílem syrových potravin (ovoce, zeleniny, cereálních výrobků) a s malým podílem rizikových potravin, obsahujících však některé důležité látky (máslo, vejce, sýry). Rizikové potraviny ze své stravy úplně vynechte.
GESAVIT 10® - naděje pro pacienty s onkologickým onemocněním
Po více než pětileté studii českých i zahraničních vědců byla prokázána schopnost látky Biocol snižovat možnost vzniku i růstu nádorů tlustého střeva, mléčné žlázy a tračníku. Účinná látka Biocol je nyní součástí preparátu Gesavit 10®. Preparát lze užívat preventivně i při výskytu onkologických potíží včetně rakoviny tlustého střeva. Gesavit 10® aktivně ničí nádorové buňky, pomáhá pacientům během chemoterapie i po chemoterapii. Gesavit s účinnou látkou biocol rovněž příznivě působí na funkci trávicího traktu, posiluje obranyschopnost a správný chod organismu.
Diskuze