Dieta proti depresi

Deprese, těžké období v životě člověka, ale v dnešním hektickém světě celkem běžná věc dotýkající se každého z nás. Sedativa nejsou pro organismus jedinou pomocí, účinně lze proti depresi bojovat vhodnou dietou.

Odraz tváře a rukou v oku ženy

Co je deprese?

Deprese je duševní stav, který se projevuje vyčerpáním organismu. Člověk se cítí tzv. na dně, všechno vidí černě, budoucnost vidí beznadějně, nemůže spát a je stále v napětí. Pravá deprese dokáže vyvolat trvalý smutek, bolest hlavy, únavu, zvýšenou spavost nebo naopak nespavost. Člověk trpící depresí má sklony k přejídání a k agresivitě. V depresi ztrácíme zájem o svůj život a povinnosti každého dne. Proti depresi nám mohou pomoci různé rostliny a potraviny s určitým obsahem vitamínů a minerálních látek.

Účinky potravin proti depresi

Protidepresivní účinek mají celozrnné výrobky, ořechy a pšeničné otruby. Velmi vhodné jsou potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, zvýšená hladina tryptofanu podporuje tvorbu serotoninu v mozku. Serotonin je hormon, který reguluje náladu. Obzvlášť ženy by měly jíst větší množství krůtího masa, lososa, mléčné výrobky, protože právě tyto potraviny tryptofan obsahují. Léčbu deprese podporuje pravidelný přísun ovoce a zeleniny, například syrový celer nebo šťáva z celeru, která má významný účinek při různých nervových potížích včetně deprese.

Také nápoje mohou pomoci

Nejznámější bylina, která působí proti depresi, je třezalka. Čaj z třezalky účinkuje jako slabé sedativum, zároveň posiluje nervový systém. Třezalkový čaj tedy léčí depresi, melancholii  a je vhodný při nervovém vyčerpání. Lze jej ovšem užívat jen krátkodobě. Výborným přírodním medikamentem je meduňka, její listy mají příjemné citrónové aroma. Meduňkový čaj se používá k potlačení nervových poruch již po staletí. Zlepšuje náladu a dodává energii. Při problémech s usínáním a při depresivních stavech je účinný čaj z kontryhele. Jako slabé sedativum působí instantní kávovinová směs Ajurvédská káva s extraktem z kořene Ašvaghandhy. Má skvělé antidepresivní účinky, pomáhá při pocitech úzkosti, fyzickém a psychickém vyčerpání.

Pomohou i vitamíny a  minerální látky

V období, kdy jsme vystaveni nějaké obtížné situaci, dochází k vysoké spotřebě našich životních rezerv. Proto je potřeba zvýšit přísun vitaminu C a vitamínů skupiny B, jelikož regulují naše emoce a bojují proti depresi a špatné náladě. Podle vědeckých studií strava, která má nízké hodnoty jmenovaných vitamínů spěje ke zhoršení depresivních stavů. Dobrým antidepresivním prostředkem je hořčík. Brání negativním emocím a úzkostným stavům. Nervový systém podporuje také vápník. Pokud deprese narušuje spánek, je vhodná kombinace vápníku s hořčíkem. Pro nervovou soustavu je důležitá také přítomnost draslíku, zinku a železa.

Depresi prohlubuje nadbytek kofeinu, kouření a konzumace alkoholu. Nejlepší antidepresivum je dostatečný pohyb.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies