Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!

Chystáte se otěhotnět, nebo už je miminko na cestě? Zajisté chcete pro vašeho miláčka v bříšku to nejlepší. Abyste snížili riziko vzniku zubního kazu u dětí už v tomto vývojovém stadiu, dopřávejte si sýry!

Mléčné výrobky ve sklenicích a misce

Vývoj zubů

Ač to zní zvláštně, mléčné zuby se dětem vyvíjí, ještě než se narodí. Speciálně důležitým obdobím pro vývoj zubů je 6.-8. týden těhotenství, začíná totiž jejich intenzivní vývoj. Nejen v tuto dobu je velmi důležité, jaký mají budoucí maminky jídelníček.

Vápník je v těhotenství důležitýMineralizace zubů

Strava těhotných má velký vliv na zdraví jejich miminka. Výživa matky během těhotenství např. ovlivňuje vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí. Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.

Důležitý vápník

Vápník obsažený v mléčných výrobcích je zároveň nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu. Uplatňuje se v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí. Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu.

Výživa matky během těhotenství má však vliv i na vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí. Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko. Využívat mléko a mléčné výrobky je výhodné i proto, že obsahují tolik potřebný vitamin D.

Eidam, ementál, gouda, mozzarela, hermelín, podmáslí, bílý jogurt, kefír, jogurtový nápoj…na výběr máte nepřeberné množství výrobků, dopřejte si podle chuti. Jak prosté a jak účinné! Odměnou vám budou spokojené děti, které se nebudou muset bát zubaře. Více na www.bileplus.cz.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies