Dítě a stres

Děti nemají žádné starosti. To je všeobecně rozšířená fáma. Děti však prožívají stres stejně jako my. Jiné jsou jen jejich spouštěče.
Chlapec píše do sešitu
Křehkou nervovou soustavu dítěte ohrožuje řada faktorů. Děti mají jiné potřeby než my, a to především potřeby citové –potřeba bezpečnosti, lásky, ochrany a jistoty. Chladné zacházení pro ně může mít negativní následky. Intenzivním stresem jsou pro děti také nepřiměřené požadavky ze strany rodičů a neustále se zvyšující množství učební látky ve škole. Zvláště časově limitované úkoly jsou předmětem strachu dítěte.

Jak zmírnit stres dítěte

V období zvýšeného stresu by strava dítěte měla obsahovat více vitaminu skupiny B, které blahodárně působí na nervovou soustavu. Vitamín C pomáhá dítěti odolávat infekcím, sacharidy uklidňují mysl. Jídelníček by měl tedy zahrnovat především ovoce, listovou zeleninu, brambory, oříšky, kuřecí maso, vejce a mléčné výrobky. Podrážděnou nervovou soustavu uklidňuje také meduňka. Tato rostlinka napomáhá i klidnému spaní dítěte.

Co ještě můžete udělat pro své dítě

  • zajistit mu pravidelnou, vyváženou stravu a dostatek spánku
  • naslouchat dítěti, pozitivně jej motivovat (chvála je mnohem účinnější než kárání a zastrašování)
  • trávit s ním více času, nejlépe formou zábavných her
  • snažit se poskytnout dítěti pocit spokojenosti a bezpečí
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies