Dítě v pubertě - jak ho donutit uklízet?

Puberta je složitým obdobím nejen pro dítě, ale i pro rodiče. Ti, kteří mají doma puberťáka, moc dobře vědí, jak je někdy vysilující domluvit se s ním, když s ním cloumají hormony.

Dítě v pubertě - jak ho donutit uklízet?

 

Jak své děti přimějete, aby vám pomohly s úklidem?

 

Pořádek přece musí být. A minimálně svůj pokoj by si mohlo to vaše dítko uklízet. Úklid domácnosti by ale neměl zůstávat jen a jen na vás. Děti by vám měli pomoct. Jak je k tomu donutit, abyste po sobě pokaždé nekřičeli? Vždyť to přeci děláte i pro jejich dobro. Jakmile se od vás jednou odstěhují, budou už na všechno sami.

 

Pokud máte více dětí, nenechejte všechny povinnosti pouze na tom starším. I mladší sourozenec by se měl zapojit, aby to bylo spravedlivé. Menším dětem svěřte třeba úklid hraček. Jestli se dítku uklízet nechce, zkuste zapojit svou fantazii. Třeba jim řekněte, že hračky budou smutné a budou plakat, protože chtějí spinkat ve svých postýlkách. Nemáme na mysli opravdové postýlky, jen mu vysvětlete, že už si hračky zvykly, že vždy spinkají na stejném místě.

 

Na starší děti už ale tyto fígle bohužel nezaberou. Asi bude nejlepší to všechno sepsat na papír. Sepište, kdo má na starosti jakou činnost - mytí nádobí, vysávání, vytírání, žehlení, praní a další. Jestli ale víte, že dcera nesnáší žehlení, vyměňte jí to za něco jiného. Lepší bude, když si je dobrovolně zvolí.

 

Když budete křičet a používat věty typu: “Umyj nádobí!” nebo “Tu je ale svinčík. Okamžitě to tu ukliď!”, moc se jim chtít nebude a akorát se spolu zbytečně pohádáte. A hlavně jim nevyhrožujte, že když vám nepomohou, zakážete jim počítač nebo dostanou zaracha. Raději řekněte: “Páni, už nemáme žádnou vidličku, pomohl by mi někdo vyndat nádobí z myčky?”. Nezapomeňte je vždy pochválit, jak jsou šikovní a že byste to bez jejich pomoci nezvládla. Prostě jen vyměňte kritiku za pochvalu a je to. Hned to půjde líp, uvidíte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies