Dítěti rostou zoubky - co s tím?

Kdy začínají růst zoubky? Podle čeho to pak spolehlivě poznáte? A jak můžete pomoct svému děťátku od bolesti?

Dítěti rostou zoubky - co s tím?

 

První zoubky

 

Růst prvních zoubků je individuální, ale většinou začnou růst v období mezi 6. a 8. měsícem života. Je to bolestivé období, které jako by nemělo konce. Některé děti to zvládají lépe a jiné neustále pláčou. Ať tak nebo tak, měla byste být svému dítěti pořád na blízku. Miminko teprve zjišťuje, co je to bolest. Takže i když k němu v noci vstáváte už po páté v řadě, buďte na něj milá a pomozte mu zmírnit bolest.

 

Děti nepláčou jen kvůli té bolesti, ale také z nevyspání a únavy. V některých případech se dítě může narodit již s jedním či dvěma zoubky, jenž bývají označovány jako tzv. natální zoubky. Nejčastěji je najdete na spodní dásni, ale jelikož nemají kořeny, viklají se. Mohou je pak vdechnout, takže se doporučuje, nechat je vytrhnout. Mohly by totiž způsobovat i značné potíže při kojení.

 

Nejprve se prořezávají vnitřní (střední) řezáky či tzv. jedničky. Poté se kolem nich objeví postranní řezáky (dvojky), následně špičáky (trojky), stoličky (čtyřky) a nakonec i druhé stoličky (pětky).

 

Jak poznáte, že miminku začaly růst zoubky?

 

Prořezávající zoubky pak poznáte podle zduření a zarudnutí dásní. V některých případech si můžete všimnout i narůžovělé a teplejší tvářičky na straně rostoucího zoubku. Dítě špatně spí, nadměrně sliní, méně toho sní a vypije a může mít i řidší stolici.

 

A co pomáhá na bolest?

 

  • Najděte mu vhodné kousátko nebo mu dejte obklad

 

Postižené místo, ve kterém se začnou prořezávat zoubky, byste měli ochlazovat. Namočte kapesník ve studené vodě a přikládejte na dásně několikrát za den. Vždy ho tam přidržujte alespoň 5 minut. Pomáhá i jemná masáž prsty.

 

V obchodech seženete i kousací kroužky, které můžete vychladit i v ledničce. Nikdy ale nic nechlaďte v mrazáku. To už by na miminko bylo příliš ledové. Kousátka se podobají dudlíkům, ale aby chladila, musí mít vyplněna chladivým gelem.

 

  • Pomoci mohou i speciální gely

 

V lékárnách či v obchodech, které jsou specializované na potřeby těch nejmenších, můžete sehnat i speciální gely, jenž se roztírají na bolestivá místa. Dásním by se pak do několika málo minut mělo ulevit.

 

  • Pomoc můžete najít i v přírodě.

 

Nejvíce prospěšná je šalvěj. Mnoho zklidňujících přípravků se vyrábí právě ze šalvěje. Nejúčinnější je potírat dásně šalvějovým čajem či tinkturou ze šalvěje. Podívejte se i na další bylinky, které by vašemu děťátku mohli pomoci - třeba zklidňující heřmánek.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies