Domácí porod – tabu?

Stále více a více žen zvažuje přivést dítě na svět v domácím prostředí. Hlavním důvodem rozhodnutí je psychická pohoda, která je pro rodičku velice důležitá. Je porod doma tou správnou volbou? Které ženy by si to měly dobře promyslet?

Žena držící své těhotenské bříško

U nás porodí doma asi sto žen ročně. Samozřejmě proti domácímu porodu bojují téměř všichni odborníci, po některých nepříjemných událostech se jim ani nemůžeme divit. Každopádně je na každé ženě, zda se pro porod doma rozhodne. Všechny na to máme své právo.

Non lege artis

Podle lékařů hrozí při domácím porodu spousta rizikových situací, které mohou matku i dítě ohrozit na životě. Horko těžko budeme hledat odborníka, který by domácí porod přímo schvaloval. Lékaři si stojí za tím, že porod mimo domov je chybný a nedoporučovaný, protože je v rozporu se současnými poznatky lékařské vědy. Kdysi se samozřejmě porody odehrávaly doma s asistencí porodní báby. Dnes se na první místo klade důraz na bezpečí matky a dítěte.

Za hranicemi je to jinak

V jiných zemích je role samostatné porodní asistentky součástí zdravotnického systému, mají tedy oporu v lékařích i v legislativě. Porodní asistentky vykonávají legálně domácí porody, většinou ve dvojici a s kvalitním vybavením. To je právě ten zásadní rozdíl, naše porodní asistentky takovou výbavu nemají, takže případné komplikace vyřešit nemohou. Navíc v zahraničí je vždy přítomna kompletně vybavená záchranná služba.

Kdy určitě ne

Zákony domácí porod nezakazují, ale budoucí maminka by se měla zodpovědně rozhodnout a vše promyslet. Domácí porod není vhodnou alternativou pro všechny ženy. Rizikovou skupinou jsou ženy mající chronické onemocnění už před těhotenstvím a během těhotenství. Rozmyslet by si to měly i ženy, které už mají za sebou císařský řez, rodí předčasně, anebo naopak přenášejí. Není to vhodná alternativa pro ženy čekající dvojčata, nebo pokud je dítě v obrácené poloze. Také na první pohled nepodstatné zdravotní potíže jsou kontraindikací – hypertenze, těhotenská cukrovka, chudokrevnost, vývojové vady srdce, onemocnění ledvin, pohybového ústrojí, neurologické onemocnění a dokonce některá onemocnění očí. Nakonec porod doma není vhodný ani pro prvorodičky.

I urputní zastánci domácích porodů jsou zajedno s lékaři v tom, že nejdůležitější je bezpečí a zdraví matky a dítěte. Největším problémem je atmosféra a vybavenost některých porodnic, také přístup lékařů a sester, kteří z porodu dělají nepříjemný zážitek. Tím pádem nutí ženy k rozhodnutí pro domácí porod.

 

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies