Domov pro matky s dětmi poskytuje péči

Domovy pro matky s dětmi poskytují zázemí a podporu těhotným ženám a matkám s malými dětmi v nouzové situaci. Díky službám zaměřeným na péči o dítě jsou matky po odchodu z těchto domovů lépe připraveny do života.

Zařízený pokoj s nábytkem

Domovy pro matky s dětmi v ČR

Domovů pro matky s dětmi je v České republice spousta, ale málokdo ví, že nejstarší organizací tohoto druhu je ostravský Domov pro matky s dětmi, který funguje již od roku 1966.

Domov pro matky s dětmi je přechodným bydlením

Domov pro matky s dětmi v Ostravě poskytuje matkám s dítětem do čtyř let ubytování po dobu dvou let. Podobný rozsah služeb poskytují i jiné domovy tohoto typu. Přihlásit se mohou také osamělé těhotné ženy nebo oběti domácího násilí s dítětem.

Domov pro matky s dětmi – pro koho je určen

Posláním Domovů pro matky s dětmi je poskytnout zázemí a podporu těhotným ženám a matkám s malými dětmi v nouzové situaci. Příkladem jsou velmi mladé těhotné ženy, které nejsou schopny se o dítě samy postarat nebo matky s dětmi, které žijí ve ztížených životních podmínkách. Pracovnice těchto domovů pomáhají matkám v péči o dítě a v upevňování vztahu mezi matkou a dítětem.

Program „domova” není pevně stanoven

Program v domovech pro matky s dětmi není obvykle pevně stanovený, ženám je poskytnuta volnost. Nutné je pouze oznámení v případě přechodného odchodu z domova za účelem dovolené apod.

Domov pro matky s dětmi a jeho služby

Domovy pro matky s dětmi kromě ubytování poskytují také poradenské služby v oblasti psychologie, práva, dětského lékařství apod. Nabízí podporu při hledání bydlení, pořádají pro své „nájemnice” různé zábavné akce a programy na podporu jejich vzdělání a pozdějšího uplatnění v životě.

Jak vypadá Domov pro matky s dětmi 

Domov pro matky s dětmi má obvykle kromě jednotlivých pokojů pro matky také společenskou místnost, společnou kuchyň, tzv. hernu, kde si mohou hrát děti a dostatečně velké venkovní prostory. Pokoje pro matky jsou rozměrů větší garsonky, z velikostí pokojů se také odvíjí cena za nájem. Každý pokoj má vlastní kuchyňský kout a televizi. Je řešen tak, aby vytvářel optimální bydlení pro matku i dítě.

Domov pro matky s dětmi – cena za ubytování

Domov pro matky s dětmi může být zařízením státním nebo soukromým a z toho se také odvíjí ceny za služby. Ve státním zařízení jsou ceny za tyto služby překvapivě nízké. Navíc, podle nového zákona o sociálních službách budou od 1. 1. 2007 stanoveny maximální ceny za ubytování závislé nikoliv na užívané ploše pokoje, ale na počtu osob. V konečném důsledku by tedy měly být ceny za ubytování v těchto zařízeních nižší.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies