Dopady těhotenství na zdraví

Již dlouho toužíte po oslovení mami a konečně jste se rozhodla svůj sen naplnit? Těhotenství však přináší řadu změn, které se projeví na vašem zdraví. Přečtěte si, čím vám prospěje a čím vás naopak nepotěší.

Miminko s dudlíkem v ústech

Kladné dopady těhotenství na zdraví

Snížení rizika rakoviny prsu

Jakmile se ve vašich ňadrech začne tvořit mléko, stanou se odolnější vůči nádorovému bujení. Organismus totiž v době těhotenství produkuje více obranných protilátek, aby nedošlo k ohrožení dítěte. Zvýšená ochrana bude fungovat i po porodu dítěte a s každým dalším dítětem ji upevňujete.

Větší odolnost vůči bolesti

Díky porodním bolestem, kterými si projdete, si zvýšíte práh bolesti a nějaká migréna vás pak nevyvede z míry.

Zpevnění kostí

Během těhotenství zvýší organismus produkci kostních buněk a vaše kosti se výrazně zpevní. Pravděpodobnost zlomenin tak výrazně klesne.

Prodloužení života

Protože organismus dodává nové buňky nejen vašemu plodu, ale i vám, vaše tělo se zregeneruje a bude odolnější vůči nemocem. Proto se také ženy dožívají vyššího věku než muži.

Upevnění psychiky

Fakt, že ve vašem těle roste nový život, působí blahodárně na vaši psychiku.

Záporné dopady těhotenství na zdraví

Zvýšení váhy

Během těhotenství se změní rozložení tuku v těle a ani po porodu není snadné se kilogramů navíc zbavit. Dochází také k zadržování tekutin v těle a tím k otékání dolních končetin.

Deprese

postihuje mnoho maminek během těhotenství i po porodu. Projevuje se pocity úzkosti a zoufalství nebo i záchvaty vzteku.

Narušení citlivosti

Po porodu se naruší citlivost poševního vchodu a sex pro vás může být velmi nepříjemný. Proto nemá mnoho čerstvých maminek na milování ani pomyšlení.

Pomočování

V těhotenství je nadměrně zatěžováno pánevní dno a uvolňují se pánevní svěrače. Výsledkem pak může být nechtěné pomočování, například když zakašlete nebo vás rozesměje kamarádka.

Péče o dítě

 

Protože budete neustále vstávat k plačícímu dítěti a dobře prospaná noc bude vyjímkou, naruší se obranyschopnost vašeho organismu a budete náchylnější k nemocem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies