Dovolená - jak na ní nepřibrat?

Pokud se budete řídit heslem, že na dovolené je vše dovoleno, pak je vysoce pravděpodobné, že si s sebou přivezete i kila navíc. Neříkáme, že si ji nemůžete užít, jak se patří, ale měli byste dodržovat určité zásady.

Jak nepřibrat na dovolené

 

Pitný režim by měl být vždy na 1. místě

 

V létě se naše tělo více potí, tím ztrácí důležité tekutiny a proto je musíme neustále doplňovat. Každý den byste měli vypít minimálně 2,5 litru tekutin. Nesmíte zapomínat na pitný režim, ani když sportujete či jdete na výlet. Vždy mějte pití po ruce.

 

Pijte raději neslazenou a neperlivou vodu, ale klidně si dopřejte i nějaký džus či minerálku. Pamatujte ale na to, že 2 dl džusu má 380 - 420 kJ, což odpovídá jedné housce. Zeleninová nebo rajčatová šťáva má jen 80 kJ v 1 dl, takže když už si chcete nějaký džus či šťávu dát, volte spíše tuto možnost.

 

Alkohol pijte v rozumné míře

 

Málokdo na dovolené odolá pivu, vínu či lahodným míchaným drinkům. Kromě toho, že colové nápoje, míchané drínky a jiné limonády jsou plné cukru, tak alkohol naše tělo zbytečně dehydratuje. Když už si nějaký ten alkohol dáte, raději si objednejte pivo či víno. Alkohol také může za zvýšenou chuť k jídlu, takže si to vždy pořádně rozmyslete.

 

Porce zeleniny k hlavnímu jídlu

 

Ke každému obědu i večeři si naložte na talíř pořádnou porci zeleniny. Měla by zakrývat minimálně půlku talíře. Bílkoviny, do kterých řadíme maso, vejce, sýry či ryby, by měly zabírat asi ¼ talíře a zbytek talíře je určen pro přílohu. Klidně si místo přílohy naložte jen zeleninu a bílkoviny. Jestliže zvolíte přílohu, vybírejte spíše z rýže, luštěnin, těstovin či vařených brambor. Rozhodně se vyvarujte smaženým pokrmům. Jsou to zbytečné tuky navíc.

 

Mlsat můžete taky, ale jděte na to chytře

 

Jestli patříte mezi ty, kteří milují sladké, tak pro vás máme dobrou zprávu. V klidu si dejte nějakou tu sladkost, ale vždy k ní přidejte 1 porci ovoce. V něm je ukrytá nestravitelná vláknina, jež prospívá střevům. Úžasně je pročistí a zrychlí se vstřebávání cukrů ze stravy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies