Dovolená, léto 2006 - Barcelona

Barcelona je druhé největší město Španělska, ale pro místní obyvatele je významnější a důležitější než Madrid. Najdeme tu mnoho architektonických skvostů - především od geniálního Gaudího.
Výhled na Barcelonu

Dovolená, léto 2006 - Barcelona

I když je Barcela v skutečnosti jen hlavním městem Katalánska, všichni Barceloňané jsou přesvědčeni, že právě v jejich městě se děje nejvíc věcí, je tu nejlepší architektura, umění a zábava.

Dovolená, léto 2006 - Barcelona a její význam

Leží při pobřeží Středozemního moře na severovýchodě Španělska. Po Madridu je druhým největším španělským městem. Podle Katalánců by to však měla být Barcelona. Má všechno co Madrid – a ještě něco navíc – Gaudího a moře.

Dovolená, léto 2006 - Barcelona a Gaudí

  • Hlavním kouzlem Barcelony bylo vždycky fantastické umění a architektura.
  • Najdete tu vše od zdobné a zachovalé starobylosti gotické čtvrti s křivolakými uličkami a velkolepými náměstími, až po hypermoderní styl, který doprovázel olympiádu v roce 1992.
  • Fantaskní a originální díla Gaudího zná kdekdo. K nejznámějším dílům Gaudího patří chrám Sagrada Familia, symbol města a mistrovské dílo, které dodnes není dokončeno (jeho výstavba stále probíhá, protože je ale financována pouze z darů, postupují práce pomalu). Mohutná stavba s dvanácti vysoko čnějícími věžemi se stala symbolem Barcelony. Z věží této stavby je nádherný výhled na celé město a jeho okolí.
  • V centru města je další Gaudího známá stavba dům Milla.
  • Ke Gaudího dílu patří rovněž park Güell. Je to místo, kde najdete mozaikovité draky a umělé jeskyně. V tomto parku se nachází muzeum Gaudího a spousta zajímavostí, například kamenné lavičky zdobené barevnými kameny.

Dovolená, léto 2006 – Barcelona a turisté

Barcelona je pro mnoho Evropanů snadněji dostupnější než skutečné hlavní město Španělského království - Madrid. Barcelona má několik univerzit, řadu významných knihoven a zároveň je to důležité průmyslové centrum. Srdcem Barcelony je bulvár Ramblas (Las Ramblas). Je bezpochyby nejživějším místem města.

Dovolená, léto 2006 – Barcelona a památky

  • Po celé Barceloně najdete rozprostřeny množství architektonických skvostů nejrůznějších období.
  • Barcelona má spoustu gotických památek; pocházejí z dob jejího největšího rozkvětu. Mnoho jich najdeme ve čtvrti Barrio Gótico.
  • Na náměstí Plaza del Rei stojí muzeum historie města, v jehož podzemí můžeme vidět vykopávky z římského období.
  • K slavným kulturně historickým památkám Barcelony patří také „Gotická čtvrť“, kterou tvoří soubor staveb ohraničený římskými hradbami s dominující gotickou katedrálou svaté Euálie.
  • Nedaleko přístavu leží středověká loděnice Les Drassanes – je to největší a nejzachovalejší zařízení tohoto druhu, které pochází ze 14. stol. Dnes je zde muzeum námořní plavby.
  • Barcelona je líheň umělců – nejen Gaudího, ale i Pabla Picassa, Joana Miróa..

Dovolená, léto 2006 – Barcelona a podnebí

Barcelona leží v oblasti středomořského přímořského klimatu, které se vyznačuje poměrně suchým létem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies