Dovolená v historickém Říme

Řím je hlavním městem Itálie, byl založen před více jak 2 700 lety. Řím (latinsky Roma) je také přezdíván "Věčné město". Přečtěte si o tomto turisticky velmi oblíbeném městě více informací.

Koloseum v Římě

Řím - nádherné starověké město

Věčné město, jak se Římu často také říká, byl založen před více jak 2700 lety. Rozkládá se uprostřed hornaté Campagna di Roma, přibližně 27 kilometrů od Tyrhénského moře. Římem protéká řeka Tibera, třetí největší italská řeka. Po dlouhá staletí byl Řím hlavním městem Římské říše - nejmocnější evropské mocnosti starověku. Řím zabírá plochu více než 1500 km2, administrativně se dělí na 18 obvodů.

Starověký Řím ležel mezi 7 pohorky

Na levém břehu řeky Tibery nalezneme 7 pahorků, na kterých byl postavený starověký Řím - Capitolinus, Quirinalis, Viminalis, Esqulinus, Palatinus, Aventinus a Caelius. Mezi vrchy a řekou se rozkládá rovina - antický Campus Martius, kde až do novověku leželo původní město.

Stát ve státě - Vatikán

Na území města leží samostatný stát Vatikán, sídlo papeže, hlavy katolické církve. Vatikán je nejmenší stát na světě. Při jeho návštěvě si rozhodně nenechte ujít procházku po náměstí Sv. Petra, chrám Sv. Petra (zde máte možnost vstupu do krypty s hroby mnoha papežů a také možnost výstupu na kopuli chrámu Sv. Petra), Andělský hrad a samozřejmě Vatikánská muzea se Sixtinskou kaplí, zdobenou freskami Michelangela Buonarrotiho.

Aureliánská zeď

Okolo Říma je od dob císařství 19 kilometrů dlouhá Aureliánská zeď, kterou nechal z pálených cihel postavit císař Aurelián. Hradby měly celkem 19 bran a značné množství věží. Dodnes se zachovala část této zdi.

Forum Romanum

Forum Romanum ve starověku sloužilo jako centrum veškerého veřejného života. Naleznete zde pozůstatky antických chrámů, vítězných oblouků a tržišť.

Koloseum - antické divadlo

Nejznámější starověkou památkou je největší antické divadlo - Koloseum. Jeho prohlídka stojí 11 EUR a vstupenka zároveň platí i na známý římský pahorek Palatin.

Pantheon - pohřebiště italských monarchů

Vynechat při prohlídce Říma nemůžete ani Pantheon, nejzachovalejší stavbu antického Říma, která slouží jako pohřebiště italských monarchů. Zůstala téměř nezměněna od 2. století, kdy byla postavena.

Italské fontány - nejznámější je Fontána di Trevi

Řím se již od starověku pyšní světově proslulým systémem veřejných vodovodů a na něj navazující soustavou fontán a kašen, které jsou většinou nejen umělecky cenné, ale také turisticky velice atraktivní. Nejznámější římskou fontánou je bezesporu Fontána di Trevi. Proslavil ji zejména film Federica Felliniho: La dolce vita (Sladký život). Fontána je 20 metrů široká a 26 metrů vysoká.

Nejvýznamnější baziliky v Římě

Nejvýznamnější v Římě je čtveřice bazilik: San Giovanni in Laterano, San Pietro, San Paolo fuori le mura, Santa Maria Maggiore. Antické chrámy se v různých dobách začlenily do křesťanských kostelů: Santi Cosma e Damiano, San Lorenzo in Miranda, Santa Constanza. V Římě nalezneme také další, větší či menší, známější či méně známější baziliky, chrámy a kostely.

Caracallovy a Diocletiánovy lázně

Do dnešních časů se v Římě zachovaly ruiny Caracallových a Diocletianových lázní, na nichž je patrná technická vyspělost tehdejších stavitelů. Prvními lázněmi v řecky byly Trajánovy lázně, které byly založeny v 1. až 2.století.

Řím - další zajímavosti

Nejslavnější schodiště v Římě jsou Španělské schody, které vznikly v roce 1723. Za zmínku stojí také Cirkus Maximus - starověká aréna v centru Říma.

Překrásná scenérie Neapolského zálivu se sopkou Vesuv

Využijte také příležitosti apoznejte nejen Řím, ale také překrásnou scenérii Neapolského zálivu s majestátní sopkou Vesuv na jejímž úpatí leží „pohřbené Pompeje".

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies