Downův syndrom

Downův syndrom je genetická anomálie (nepravidelnost), která má důsledky na celý život. Je způsoben zvýšením počtu chromozomu (ze dvou na tři). Děti a následně dospělí s Downovým syndromem mají malou hlavu s výrazem mentální retardace v obličeji.

Dítě s čepicí na hlavě a otevřenou pusou

Proč k Downovu syndromu dochází se do dnešní doby nepodařilo vysvětlit. Je ale potvrzeno, že není způsoben ničím, co by rodiče před těhotenstvím a v průběhu udělali nebo neudělali. Nelze ani odhadnout míru poškození plodu před jeho narozením. Ve většině případech není Downův syndrom zděděn, je tedy možné, že se vyskytne i v rodinách, ve kterých se nikdy předtím neobjevil.

Příznaky Downova syndromu

  • Nižší postava
  • Šikmo posazené oči
  • Krátký krk
  • Snížená imunita
  • Poruchy sluchu a zraku
  • Nemoci respiračního traktu
  • Srdeční vady
  • Změna funkce štítné žlázy

Více jak 90% dětí postižených Downovým syndromem přežívá první rok života a skoro polovina se dožívá 60 let.

 

Vývoj dětí s Downovým syndromem probíhá vcelku normálně, ale je pomalejší, to znamená, že jejich učení a výchova potřebuje zvláštní přístup.

 

 

V minulosti umisťovalo mnoho rodičů dětí s Downovým syndromem do ústavní péče. Příčinou byla neznalost řešit tak náročnou situaci a velkým psychickým stresem. Bezpochyby byl pak vývoj těchto dětí horší, než těch, kteří byly obklopeni rodinnou péči a láskou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies