Drby - proč je milujeme a roznášíme dál?

Říká se, že pomluvy vládnou světem. Někteří takové chování odsuzují a jiní jsou na pomlouvání ostatních závislí. Pomluvy jsou částí konverzace, která tvoří 70 procent. Podle odborníků ale nejde o žádné špatné chování. Prý jsme k tomu byli stvořeni. Jak máme tedy k pomlouvání a ošklivým drbům přistupovat?

Žena šeptající do ucha druhé ženě

 

Pomluvy, tajemství a “pravdy” patří k životu. Ať už to děláme ze závisti, z touhy po pozornosti či abychom nebyli jediní, kdo se k té situaci či věci nevyjádřil. Některým vyloženě dělá radost cizí neštěstí, protože si pak nepřipadají tak zle, smutně, zraněně či osaměle. Šíření pomluv a drbů je prostě vedlejší lidský produkt používaný ve snaze získání lepšího postavení ve společnosti.

 

Někteří si prostě nejsou schopni přiznat své nedostatky, svou lenost a svádějí vše na to, že v životě nemají štěstí a že je to ohromně nespravedlivé. Místo aby popřáli kolegovi ke kariérnímu postupu a uznali, že byl prostě lepší, tak ho závistivě pomlouvají a rozšiřují pomluvy, které danému člověku nejen ublíží, ale mohou mu zničit i dobrou pověst.

 

Skandály, trapné situace, cizí neštěstí… To vše přitahuje naši pozornost. Ale proč tomu tak je?

 

Pomlouvání ostatních je špatné. Jak byste se cítili vy, kdyby vaše problémy či konkrétní životní situaci probírali a hodnotili cizí lidé? Ano, drby jsou sice neodolatelné, ale každý člověk si v určité situaci musí říct: “Už toho bylo dost…”. Všichni bychom měli mít určité hranice, které nikdy nepřekročíme. Ale ať už je pomlouvání pro někoho špatné či dobré, nemůžeme tomu odepřít zásadní fakt. Je základem pro vytváření a fungování sociálních vztahů, může nám  pomoct při ochraně před lidmi, jenž lžou, podvádějí nebo nám chtějí ublížit.

 

Ano, je příšerné mluvit před ostatními o kamarádce, kterou někdo okradl v parku. Ale pokud nebudeme zmiňovat ošklivé podrobnosti toho činu, můžeme se díky tomu ponaučit a získat nadhled pro řešení takové či podobné situace, kdybychom se měli ubránit my sami. Nebo pokud od někoho zjistíte, že vašeho kamaráda podvádí jeho přítelkyně, sdělením dotyčnému kamarádovi sice šíříte pomluvu, ale v tomto případě si vás bude vážit za to, jak jste se k němu zachovali. Bude vám vděčný, když mu řeknete pravdu. Upřímnost je ceněná a dnes už velmi málo rozšířená vlastnost.

 

Pokud se stanete terčem pomluv, nic vám proti takovému chování bohužel nepomůže. Prostě se to pokuste ignorovat, neplýtvejte energií na vysvětlování situace ubohým “závistivcům” a pokuste se nesnižovat své chování na jejich úroveň. Když překročí únosnou mez, podle míry poškození vaší osoby, je můžete nechat zažalovat za poškození vašeho dobrého jména a vaší pověsti.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies