Dready – rebelský styl účesu

Extravagantní účes, kterým upoutáte pozornost všude, kam vkročíte. Objevuje se nejen u mladé generace, ale i mimo ní. Účes, který vám změní celý dosavadní život a díky němuž se obrníte proti předpojatým názorům a předsudkům, které jsou bohužel neustále součástí naši (jinak) vyspělé společnosti.

Lidé s dlouhými dredy opření zády k sobě

Původní význam „zacuchávací techniky“

Dready neboli zacuchané copy z nečesaných a nějakou dobu nemytých vlasů vznikly v Africe. Později se tento styl účesu společně s transportem černošských otroků objevil i na americké půdě. Od té doby se k tomuto „nečesání“ hlásí především příslušníci rastafariánského náboženství, jehož kořeny patří bezesporu Jamaice. Dready jsou oprávněně spojovány s reggae hudbou a jejím králem Bobem Marleyem, který zapříčinil dreadovou revoluci a její hromadnou popularitu po celém světě.

Není dread, jako dread

Existuje několik způsobů, jak dready vytvořit. Tou nejlevnější možností je zkrátka si vlasy nečesat a čekat až matka příroda dodělá svou práci. Tahle varianta je čistě přírodní metoda, avšak skrývá nevýhody dlouhodobého vyčkávání a nemytí vlasů. Takže spoustě lidem to připadne nehygienické, a proto se nějací nedočkavci rozhodli, dready vytvořit z vlastních vlasů bez dlouhodobého čekání. U tohoto způsobu si můžete rozplánovat šířku dreadu či pravidelnost na rozdíl od předešlé metody, kdy často bývají majitelé z konečného výsledku zděšeni. Zde je nutná minimální délka vlasů okolo 20 cm a nutno brát v úvahu, že se obvykle původní délka vlasů zkrátí maximálně o polovinu. A i takto udělané dready se s dávkou trpělivosti a překonání bolesti, dají rozplést do normální podoby. Avšak musíme zohlednit stáří dreadů, kvalitu provedení a až potom se rozhodnout, jestli je lepší rozplést nebo ostříhat.

Husté vlasy už nejsou zapotřebí!

Pokud máte jemné, řidší vlasy a toužíte po dlouhých zapletených copech z dreadů, pak nezoufejte! Přímo pro vás jsou stvořeny Silk (syntetické) dready. To je způsob, při kterém se do vlasů vplétává kanekalon, popřípadě cizí vlasy. K jejich výrobě je potřeba mít délku vlasů minimálně 12 cm. „Silky“ se od normálních dreadů téměř neliší a jejich kvalita zůstává stále stejná. Výhodou je možnost prodloužení délky účesu i výběr ze široké škály odstínů kanekalonu. Pokud se rozhodnete pro dočasné dready, které lze snadno po čase rozplést, nabízí se styl - Pseudo dready. Vzhledem připomínají syntetické dready, ale jsou hladší a tenčí. K proplétání se užívá chemlon, který se oproti kanekalonu netřepí, takže účes vydrží upraven delší dobu. Rovněž můžeme naplétat libovolné délky , optimální počet se pohybuje v rozmezí okolo sedmdesáti dreadů. Jestliže budete chtít opravdu drobné a tenké dready, může se jejich počet rozrůst až na 150 kusů. Tento druh účesu vydrží obvykle dva až čtyři měsíce, maximální doba je půl roku, poté se dready stanou těžko rozčesatelnými.

Péče a údržba

Mnoho lidí si myslí, že dready jsou usnadněnou prací s vlasovou hygienou a upravováním, ovšem není to pravda. Sice není zapotřebí si dready mít tak často jako normální vlasy (doporučuje se zhruba 1x týdně), ale na druhou stranu pokud chcete mít hezky udržované dready je nutné se o ně precizně starat. Dobré je udržovat tvar tzv. „šuláním“ dreadu mezi prsty a malé pramínky, jenž po čase začnou z dreadů vylézat, do nich zpět zaháčkovat. Tímto způsobem získá účes hrubší a pevnější vzhled. Při umývání dreadů se vyhněte šamponům s obsahem kondicionéru, protože ten způsobuje nežádoucí rozplétání. Nejlepší je sáhnout po čistě přírodních šampónech s obsahem bylinných extraktů (např. kopřivový, březový.). Nejpodstatnější po aplikaci šampónu je pořádné opláchnutí, aby se zabránilo vzniku podráždění pokožky a následnému výskytu lupů.

Kam a za kolik pro exotický účes?

Vytvoření „dreadaté image“ není zrovna jednoduchou ruční prací, a proto má taky svou cenu. Ta není zrovna nejnižší. Jestliže ve vašem okolí nemáte spřízněnou duši, (která ještě k tomu všemu umí plést dready) pak není problémem čas, ale hledisko financí. Návštěvou speciálního salónu máte zajištěno, že ve stejný den odejdete z hotovým účesem, avšak s peněženkou o pár tisícovek lehčí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies